Baclava
Reţeta de baclava este disputată atât de greci, cât şi de turci. Nu contează cine are dreptate, atât timp cât o prepari cu nuci şi ciocolată topită.
De ce ai nevoie pentru baclava
1 cană fistic zdrobit
1 cană nuci măcinate
1 cană nucă de cocos
1 cană fulgi de ciocolată
1 linguriţă scorţişoară
1 linguriţă nucşoară
1 cană zahăr brun
1 lingură esenţă de vanilie
1 pachet foi de plăcintă
100 g unt topit
Pentru sirop
1 cană apă
1 cană zahăr brun
1 baton scorţişoară
1 lingură miere
1 lingură esenţă de vanilie
Cum se prepară baclava
Combină nucile măcinate cu fisticul, nuca de cocos şi fulgii de ciocolată. Adaugă zahărul brun, condimentele şi esenţa de vanilie. Unge cu unt o tavă dreptunghiulară şi şi aşază 8 foi de plăcintă, pe care le-ai uns pe fiecare cu unt topit. Aşază un sfert din compoziţie şi pune alte 4 foi de plăcintă unse cu unt. Pune din nou nuci, alte 4 foi, din nou nuci şi deasupra aşază restul de foi unse cu unt. Dă tava la cuptor pentru 30 de minute, scoate baclavaua, taie-o în tavă în triunghiuri şi mai dă-o la cuptor alte 15-20 de minute. Cât timp prajitura e la cuptor, combină apa cu zahărul brun şi pune-o pe foc. După ce s-a dizolvat pune vanilia, mierea şi scorţişoara. Lasă siropul pe foc până ce începe să se lege. Toarnă siropul peste baclavaua fierbinte şi aşteaptă până a doua zi înainte să mănânci baclavaua.
Sursa foto http://www.littlekitchenbigworld.com