Carne de porc cu sos alb la cuptor

carne de porc cu sos alb la cuptor jpeg

Cine doreşte un prânz săţios şi foarte gustos sau vrea să se pregătească din timp cu reţete bune pentru sărbători, trebuie să încerce o friptură excepţională, carne de porc cu sos alb la cuptor. Nu sună cine ştie ce, dar gustul, aromele şi savoarea sunt absolut minunate. Sosul alb este ceva neobişnuit pentru o friptură de porc clasică, de aceea este o reţetă ce merită preparată, măcar din curiozitate.

Iată ce ingrediente foloseşti pentru carne de porc cu sos alb la cuptor:

- 800 de grame de pulpă de porc sau chiar 1 kg

- 4 morcovi potriviţi

- sare

- cimbru

- piper boabe şi piper măcinat

Pentru sosul alb ai nevoie de:

- 100 de grame de unt

- 100 de ml de smântână

- 2 cepe

- 2-3 linguriţe de făină

- 50 de ml de apă

- 100 de ml de vin alb dulce de calitate

Cum se prepară carne de porc cu sos alb la cuptor aşa:

Mai întâi pune carnea de porc la fiert, într-o oală mai mare. Acoperă carnea cu apă, condimentează cu sare, piper boabe şi piper măcinat şi cimbru şi lasă la foc potrivit să fiarbă bine. Taie apoi morcovii rondele şi adaugă-l peste carne. Se las la fiert împreună, verificând din când în când.

Este nevoie de ceva timp pentru fierbere, dar nu ar trebui să fiarbă prea mult, deoarece va sta şi în cuptor. Când sunt fierte, carnea şi morcovii rondele se scot şi se pun într-o tavă de teflon. Se stropesc cu zeama în care au fiert şi cu 50 de ml de vin alb, adică jumătate de cantitate. Pentru a căpăta un gust aparte, se mai ţin câteva minute la cuptor, timp în care se face sosul alb.

Se taie ceapa şi se toacă mărunt. Se pune la călit în puţin unt şi se stinge cu restul de vin alb. Se condimentează cu sare, piper măcinat şi cimbru şi se lasă 2-3 minute să fiarbă. Apoi, se adaugă făina treptat, iar la final smântâna. Se amestecă continuu şi cu grijă, pentru a nu face cocoloaşe. Ca să fie mai sigur, făina se cerne şi se toarnă în ploaie.

Când este gata sosul, se scoate şi carnea frumos rumenită, se taie bucăţi mici, se ornează cu morcovii rondele şi cu sos alb. Alături de o salată verde sau de mămăliguţă este o mâncare delicioasă. Poftă bună!