Clătite cu creveţi
Pentru ocazii speciale e nevoie de un meniu special, care nu poate debuta decât cu un aperitiv apetisant şi de răsfăţ pentru toată lumea.
Ingrediente
Pentru aluatul de clătite
1 cană făină 2 căni lapte 2 ouă 3 linguri ulei 10 g drojdie sare
Pentru umplutură
300 g creveţi
1 linguriţă praf de curry
1 căţel usturoi
1 bucăţică ghimbir
300 ml apă
1 lingură unt
3 linguri migdale măcinate
1 ardei iute
200 g brânză telemea de capră
100 g brânză de vaci › 2 linguri smântână lichidă › 1 legătură de pătrunjel verde › 1 legătură de mărar verde › sare › piper
Cum se prepară
Se amestecă în blender toate ingredientele pentru aluatul de clătite, apoi se lasă compoziţia în frigider circa 30 de minute. Se prepară clătitele, una câte una, într-o tigaie neaderentă, unsă cu foarte puţin unt şi se depozitează una peste alta, pe un platou cald, până este gata umplutura.Creveţii se freacă cu usturoiul zdrobit, se pudrează cu praf de curry şi se lasă la rece circa 30 de minute. Între timp, se topeşte untul într-o tigaie, se călesc ghimbirul şi ardeiul iute, amestecând permanent. Se adaugă apa, migdalele măcinate, sare şi piper, după gust, se fierb cinci minute, apoi se pun creveţii şi se fierb, la foc mic, până capătă culoarea roz.Se iau creveţii de pe foc şi se lasă să se răcorească. Într-un castron separat, se amestecă brânza de capră rasă cu brânza de vaci, cu smântâna lichidă, şi mărar şi pătrunjel, tocate fin.Se umple fiecare clătită cu amestecul de brânză, se adaugă câte doi creveţi, apoi se rulează. Se pun toate clătitele într-un vas termorezistent şi se introduc la cuptor pentru circa 15 minute, până se topeşte brânza. Se servesc calde, garnisite cu creveţi şi frunze de mărar şi rucola.