Colţunaşi (piroşti ruseşti) umpluţi cu carne, reţeta pas cu pas
La noi sunt mai cunoscuţi colţunaşii cu brânză dulce, fierţi în apă. Ruşii prepară această delicatesă la aperitiv, fiind umpluţi cu orez şi carne.
De ce ai nevoie pentru colţunaţi ruseşti
Pentru aluat
500 g făină
1 pachet drojdie uscată
1 praf de sare
80 ml ulei
240 ml apă caldă
Pentru umplutură
1 lingură ulei
450 g carne tocată
2-3 căţei de usturoi
1 praf de sare
200 g orez fiert
ulei, pentru prăjit
Cum se prepară colţunaşii
Pentru aluat, combini făina cu frojdia. Adaugi uleiul, apa caldă, sarea şi frămânţi până când obţii un aluat care nu se mai prinde de mâini. Dacă este prea moale, mai poţi adăuga puţină făină. Îl ungi cu puţin ulei, acoperi vasul cu un prosop şi laşi aluatul să crească până când îşi dublează volumul.
Între timp, încingi o lingură de ulei şi căleşti carnea tocată în care ai adăugat usturoiul tocat şi sare după gust. Ţii pe foc până când scade zeama lăsată şi carnea s-a pătruns. Adaugi orezul fiert şi omogenizezi.
Împarţi aluatul în bucăţi de mărimi egale, pe care le întinzi într-o formă rotundă, asemănătoare gogoşilor. Pui la mijloc umplutură şi lipeşti bine capetele.
Încingi uleiul, aşezi colţunaşii şi-i laşi până când se rumenesc pe ambele părţi. Îi scoţi pe şervete de hârtie pentru a se absorbi excesul de ulei.