Cozonac babka

Cozonacul Babka are acel aluat împletit, pufos, ușor dulce, umplut generos cu ciocolată, nuci, scorțișoară sau alte bunătăți.

cozonac babka jpg

Ingrediente

500 g făină

10 g drojdie uscată

100 g zahăr

250 ml lapte cald

2 ouă

150 g unt topit

1 gălbenuș

coaja rasă de la 1 lămâie bio

esență de rom

1 praf de sare

Pentru umplutură

200 g ciocolată neagră

200 g unt

1 linguriță scorțișoară

200 g zahăr

Mod de preparare

Pentru crema de ciocolată, așezi pe baie de aburi o crăticioară în care pui untul, ciocolata și zahărul. Amesteci până se topește, adaugi scorțișoara și dai deoparte.

Pentru aluat, amesteci drojdia cu laptele și cu o lingură de zahăr, o lași 10 minute. Într-un bol încăpător, cerni făina, faci o gropiță în ea și torni amestecul cu drojdie, apoi adaugi, pe rând, ouăle și gălbenușul, restul de zahăr, coaja rasă de lămâie, esența de rom, sarea și începi să frămânți. Torni, în fir subțire, untul și continui frământarea cel puțin 20 de minute.

Acoperi aluatul și îl dai 4 ore la rece, apoi îl scoți, îl așezi pe masa dată cu făină, îl mai frămânți puțin, îl întinzi sub formă de dreptunghi, îl ungi cu crema de ciocolată, îl rulezi, îl tai în două, apoi împletești cele două bucăți și crestezi pe lung. Așezi cozonacul într-o tavă tapetată și îl mai ții acoperit aproximativ 50 de minute, apoi îl dai la cuptorul încins 40-50 de minute.