Cozonac babka
Cozonacul Babka are acel aluat împletit, pufos, ușor dulce, umplut generos cu ciocolată, nuci, scorțișoară sau alte bunătăți.

Ingrediente
500 g făină
10 g drojdie uscată
100 g zahăr
250 ml lapte cald
2 ouă
150 g unt topit
1 gălbenuș
coaja rasă de la 1 lămâie bio
esență de rom
1 praf de sare
Pentru umplutură
200 g ciocolată neagră
200 g unt
1 linguriță scorțișoară
200 g zahăr
Mod de preparare
Pentru crema de ciocolată, așezi pe baie de aburi o crăticioară în care pui untul, ciocolata și zahărul. Amesteci până se topește, adaugi scorțișoara și dai deoparte.
Pentru aluat, amesteci drojdia cu laptele și cu o lingură de zahăr, o lași 10 minute. Într-un bol încăpător, cerni făina, faci o gropiță în ea și torni amestecul cu drojdie, apoi adaugi, pe rând, ouăle și gălbenușul, restul de zahăr, coaja rasă de lămâie, esența de rom, sarea și începi să frămânți. Torni, în fir subțire, untul și continui frământarea cel puțin 20 de minute.
Acoperi aluatul și îl dai 4 ore la rece, apoi îl scoți, îl așezi pe masa dată cu făină, îl mai frămânți puțin, îl întinzi sub formă de dreptunghi, îl ungi cu crema de ciocolată, îl rulezi, îl tai în două, apoi împletești cele două bucăți și crestezi pe lung. Așezi cozonacul într-o tavă tapetată și îl mai ții acoperit aproximativ 50 de minute, apoi îl dai la cuptorul încins 40-50 de minute.