Cozonac cu apă minerală şi smântână

cozonac cu apa minerala si smantana jpeg

Poate că nu e sezonul cozonacilor, pentru suntem obişnuiţi să îi preparăm fie de Paşte, fie de Crăciun. Nu ar fi rău însă să aveţi un reţetar pregătit pentru când este nevoie, şi să vă salvaţi această reţetă de cozonac cu apă minerală şi smântână.

Cozonac cu apă minerală şi smântână - Ingrediente

2 kg făină 600 g zahăr ½ pachet unt 10 ouă 1 ou bătut 125 g drojdie 100 ml smântână 300 ml apă minerală 100 ml lapte 20 ml ulei zahăr vanilat esenţă de rom coajă de lămâie rasă stafide sare fulgi de migdale

Cozonac cu apă minerală şi smântână - Mod de preparare

Cerni făina de trei ori şi opreşti doi pumni pe care-i opăreşti cu laptele fierbinte. Laşi să se răcească un pic, înmoi drojdia, amesteci bine, pui o linguriţă de zahăr şi laşi la crescut maiaua. Separi ouăle, peste gălbenuşuri pui sare, iar albuşurile le baţi şi le laşi deoparte. Topeşti zahărul cu apa minerală, îl torni peste făină, adaugi maiaua şi frămânţi. Încorporezi smântâna, frămânţi, pui gălbenuşurile şi albuşurile. Spre sfârşit, încorporezi untul topit, stafidele şi aromele. Continui să frămânţi aluatul de cozonac până când aluatul nu ţi se mai lipeşte de mâini. Laşi la crescut. Împarţi coca de cozonaac în opt bucăţi, pe care le întinzi cu mâinile pe o planşetă. Împleteşti în patru aluatul de cozonac şi obţii două „cozi“. Pui una la bază şi una deasupra, ca să obţii un cozonac impletit etajat. Ungi tava cu ulei, pui hârtie de copt, ca să nu se ardă, aşezi cozonacul impletit şi-l laşi să crească, jumătate de oră, acoperit cu un ştergar, la căldură. Ungi cozonacul cu apă minerală şi smântână cu un ou bătut, presari şi fulgii de migdale şi-l dai la cuptor, 50 de minute.