Cozonac cu fructe confiate

Cozonacul cu fructe confiate este o variantă delicioasă și festivă a cozonacului tradițional.

cozonac cu fructe confiate jpg

Ingrediente

Pentru aluat

500 g făină

7 g drojdie uscată

200 ml lapte călduț

100 g zahăr

100 g unt

2 ouă

1 praf de sare

coajă rasă de lămâie sau portocală

Pentru umplutură

200 g fructe uscate (stafide, caise, smochine, merișoare)

100 ml rom

100 g alune de pădure tocate grosier

Pentru decor

50 g caise confiate

zahăr pudră

scorțișoară

alune de pădure

Mod de preparare

Pui fructele uscate în rom și le lași la înmuiat 1-2 ore.

Într-un bol mare, combini făina, zahărul și drojdia. Adaugi ouăle, coaja rasă de citrice și untul topit. Frămânți până obții un aluat elastic. Adaugi fructele confiate și alunele în aluat, amestecând ușor. Pui aluatul într-un bol uns cu puțin ulei, îl acoperi și îl lași să crească într-un loc cald 1 oră sau până își dublează volumul.

Transferi aluatul într-o formă de cozonac tapetată cu hârtie de copt și-l lași să mai crească 30-40 de minute.

Coci cozonacul 40-50 de minute, până devine auriu și trece testul scobitorii. După ce s-a răcit, presari zahăr pudră și decorezi cu caise confiate, alune de pădure și un baton de scorțișoară.