Cozonac cu stafide
Pe lângă cel de nucă sau de mac, poţi prepara pentru Paşti şi un cozonac cu stafide, aromat, delicios şi apetisant. Însoţeşte câte o bucată din acest deliciu cu câte un pahar de vin roşu, şi te vei bucura pe deplin de acest desert cu toţi cei dragi adunaţi în jurul mesei de Paşti.
De ce ai nevoie pentru cozonac cu stafide
4 linguri drojdie uscată
400 apă
200 g zahăr
50 ml ulei
1 praf de sare
2 ouă
1,2 kg făină
200 g stafide
3 linguriţe scorţişoară
1 ou, pentru uns
Cum se prepară cozonac cu stafide
Înmoi drojdia în apa călduţă şi o laşi 5-10 minute. Adaugi jumătate din cantitatea de zahăr, uleiul, sarea, ouăle bătute şi 800 g făină. Frămânţi, adăugând treptat restul de făină, până obţii un aluat care nu se mai ţine de degete şi este uşor de prelucrat. Dacă mai este nevoie, mai adaugă făină. Lasă aluatul la crescut aproximativ o oră, într-un loc cald. Tapetează tăvile de cozonac şi împarte aluatul în jumătate. Pune în fiecare bucată câte jumătate din cantitatea de stafide şi frământă până se încorporează. Întinde aluatul şi presară deasupra foii restul de zahăr, amestecat cu scorţişoara. Rulează şi pune cozonacii în tăvi. Îi laşi la crescut o jumătate de oră, după care îi ungi cu ou şi-i dai la cuptor, până se rumenesc.