Cozonac fără frământare

cozonac de casa cu nuca si cacao 580x400 0 jpeg

Se apropie sărbătorile şi dacă te-ai săturat să frămânţi la cozonaci, iată o reţetă de cozonac fără frământare, la fel de pufos şi de bun ca cel frământat.

Ce îţi trebuie pentru Cozonac fără frământare:

- 1 kg de făină

- 300 de grame de zahăr

- 5 ouă potrivite

- jumătate de pachet de unt cu grăsime de 80%

- 200 de ml de lapte

- 5 linguri deulei

- 4 linguri de cacao

- 400 de grame de nucă

- coaja de la o lămâie

- 1 esenţă de rom

- 2 portocale

- 42 de grame de drojdie proaspătă

- zahăr pudrăpentru ornat

Cum se procedează pentru obţinerea Cozonacului fără frământare:

Se cerne făina bine şi se pune într-un castron mai mare sau lighean. Apoi, în mijloc se face o gaură, unde se pune drojdia, iar peste ea un pic de lapte cald şi 2 linguri de zahăr. Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Când drojdia începe să facă bule, se pun gălbenuşurile şi jumătate din cantitatea de zahăr.

Cealaltă cantitate de zahăr se bate bine cu albuşurile, se amestecă cu cacao şi nuca. Aceasta este umplutura.

După aceea, se adaugă peste aluat, laptele cald, uleiul, untul topit călduţ, apoi se încorporează toate în făină, până se obţine un aluat nelipicios şi elastic. Aluatul se acoperă cu un prosop de bucătărie sau cu folie şi se ţine timp de o oră la cald.

Înainte de prelucrarea aluatului, se ung mâinile cu ulei, apoi se împarte aluatul crescut în 4 părţi egale, din care se formează sfere. Fiecare sferă se întinde frumos cu ajutorul unui sucitor, se întinde din umplutura de nuci, în care se mai pot pune stafide sau alte ingrediente, după gust. Se rulează şi se răsucesc, cât să se formeze un cozonac.

În acest moment, se ung tăvile de cozonaci cu ulei, se presară cu făinp, se adaugă şi cozonacii, apoi se mai lasă la crescut încă o oră. Înainte de a-i băga la cuptor, se încinge bine, se ung cozonacii cu un ou bătut şi se lasă până se rumenesc frumos, între 35 şi 50 de minute, în funcţie de cuptor.

După ce s-au copt, se scot din formă şi se presară zahăr pudră deasupra. Cine doreşte, se pot orna cu nuci. Sunt la fel debuni, fără prea multă muncă. Poftă bună!