Curcan întreg la cuptor cu portocale

curcan intreg la cuptor cu portocale jpeg

Curcanul este foarte sănătos şi se pregăteşte, de obicei, la mese festive, cum este şi masa de Paşte. Pentru carnea de curcan de ţară, care este mai tare, este bine să lăsaţi la marinat timp de 24 de ore, ca să vă asiguraţi că iese fragedă şi bună.

Pentru marinat carnea de curcan se folosesc jumătate de sticlă de vin alb demi-dulce, boia iute, sare, piper, cimbru, 4-5 foi de dafin şi opţional, condimente pentru carnea de curcan din comerţ. Se pune curcanul întreg într-un vas mai mare, se pun ingredientele peste el şi se umple vasul cu apă. Se lasă la loc răcoros timp de 24 de ore, iar din când în când se mai răsuceşte să se marineze uniform.

Se scoate curcanul după cele 24 de ore şi se lasă pe un platou la zvântat. În acest timp se dă drumul la cuptor, la foc mic. Pentru prepararea curcanului la cuptor aveţi nevoie de următoarele:

Ingrediente Curcan întreg la cuptor cu portocale:

- 50 g unt - 2 portocale - 2 mere - Ulei - Apă - 3 căţei de usturoi - Sare - Piper - Boia dulce - O ceaşcă vin alb - 1 linguriţă de miere (opţional, pentru cine vrea mai dulce)

Mod de preparare Curcan întreg la cuptor cu portocale:

Se unge o tavă cu pereţi înalţi cu unt. Se pune curcanul în tavă, aşa cum are loc. oricum, va trebui întors pentru a se coace uniform. Se umple cu portocalele tăiate în patru şi cu merele cu tot cu coajă. Se pregăteşte apoi exteriorul, prin ungere cu unt, sare, piper, boia dulce şi usturoiul pisat.

Usturoiul se poate tăia bucăţi mici şi înfige direct sub pielea curcanului. La final se pune vinul, apa şi puţin ulei. Se mai pun bucăţi de unt atât în interior, cât şi pe exterior pentru a se frăgezi mai bine şi a se coace uniform.

Se înveleşte tava cu folie de aluminiu şi se bagă la cuptorul preîncălzit timp de o oră jumătate la foc mic. După ce se coace în folie, se scoate, se înlătură folia şi se mai lasă la cuptor pentru a se rumeni frumos. Se mai deschide din când în când pentru a fi uns cu sucul din tavă.

Se mai lasă la cuptor aşa încă o oră jumătate la foc potrivit să se rumenească bine. La final se aşază frumos pe un platou cu salată verde. Se serveşte cu piure, ciuperci înăbuşite cu unt sau cartofi natur sau orice altceva vă place. O să fie foarte fraged şi gustos, mai ales dacă este preparat cu grijă şi răbdare. Masa de Paşte este mai copioasă cu un curcan la cuptor cu portocale. Poftă bună!