Curcan umplut
Pentru că are o carne mai sănătoasă, fără colesterol, curcanul este din ce în ce mai preferat în meniuri.
Ingrediente
1 curcan de 3 kg
sare
piper
2 portocale
2 mere
150 g unt moale
5 căței de usturoi, curățați și zdrobiți
2 lingurițe cimbru uscat
1 linguriță fulgi de chili
1 crenguță de cimbru proaspăt
500 ml supă de legume sau de oase
fructe de pădure și cimbru proaspăt, pentru decor
Mod de preparare
Speli bine curcanul și îl lași la scurs, la temperatura camerei. Tai în sferturi merele spălate și le îndepărtezi căsuța cu semințe, apoi feliezi portocalele.
Freci untul moale cu sare, cu piper, după gust, cu cimbrul uscat, cu fulgii de chili și cu usturoiul zdrobit. Ridici ușor pielea
de pe piept și îl ungi, iar cu untul rămas îl freci pe deasupra. Umpli curcanul cu merele și cu portocalele tăiate, cu crenguța de cimbru ruptă, apoi îi legi picioarele și îl așezi într-o tavă în care ai turnat supa și o dai la cuptorul încins. Coci curcanul câte o oră pentru fiecare kilogram. Îl stropești din când în când cu sosul din tavă.
După expirarea timpului, îl scoți și îl lași la odihnit, cel puțin o oră și îl servești decorat după imaginație.