FOTO Profiterol cu sos de fructe

profiterol cu sos de fructe jpeg

Cunoscut azi şi sub de­numirea fran­ceză de choux à la crème, se pare că profiterolul a fost inventat de Popelini, bucătarul reginei Caterina de Medici. Pe la 1540, el a descoperit că aluatul fiert, apoi copt, se umflă, formând la interior goluri care pot fi umplute cu diferite creme. Pentru un astfel de aluat este nevoie de doar 4 ingrediente: apă, făină, ouă şi grăsime. Dacă iniţial micile gogoşele erau umplute cu jeleu de fructe, odată cu trecerea timpului, acesta a fost înlocuit cu cremă de vanilie, cu frişcă sau cu îngheţată. Micile gogoşele umplute cu frişcă, aşezate pe un sos din fructe de pădure, aduc în casa ta miresme de nedescris. Dulce şi răcoros, profiterolul este un desert numai bun de mâncat într-o zi călduroasă de vară.

Ingrediente pentru 1 tavă

Pentru gogoşele 200 g făină 80 ml ulei 250 ml apă 1 ou 1 praf de sare

200 ml smântână pentru frişcă

1 plic întăritor frişcă

200 g fructe de pădure congelate

80 g zahăr

Mod de preparare

Într-un vas încă­pător pui apa, sarea şi uleiul şi laşi pe foc. După ce au fiert, dai deoparte şi adaugi făina cernută. Amesteci bine cu un tel până când nu mai sunt cocoloaşe şi aluatul se desprinde de pe pereţii recipientului.

image

Laşi compoziţia să se răcească, apoi adaugi oul şi mixezi până când obţii un aluat moale. Pui compoziţia într-un poş şi formezi gogoşele de mărimea unei mingi de ping-pong. Le aşezi într-o tavă tapetată. Laşi la cuptor 20 de minute, la 180 de grade Celsius sau până când gogoşelele se umflă şi devin rumene.

image

Separat, mixezi smân­tâna pentru frişcă, în care ai pus întăritorul, şi dai la frigider.

image

Pentru sos, pui fructele într-un vas şi le laşi la foc mic, cam 10 minute amestecând continuu. Adaugi zahărul şi mai ţii pe foc în funcţie de cât îl vrei de gros. Îl laşi la rece. Scoţi gogoşelele şi aştepţi să se răcească. Le tai pe jumătate şi le umpli cu frişcă. Pudrezi cu zahăr şi serveşti cu sosul de fructe.

image