FOTO Tort cu struguri şi frişcă

tort cu struguri si frisca jpeg

Iată un tort răcoros şi delicios tocmai bun pentru un răsfăţ în familie!

Ingrediente

Pentru blat 7 ouă 7 linguri zahăr 7 linguri făină 3 linguri cacao un praf de sare

500 ml frişcă vegetală

1 fiolă esenţă de vanilie

6 linguri gem de caise

1 kg struguri albi de masă

500 ml apă

250 g zahăr

1 fiolă esenţă vanilie

2 pliculeţe gelatină

150 g ciocolată menaj

100 g zahăr

50 ml apă

100 g fistic

Mod de preparare

Pentru blat se separă albuşurile de gălbenuşuri şi se bat spumă, se pune praful de sare, după care se adaugă zahărul şi se bate până când acesta se topeşte. Se adaugă gălbenuşurile unul câte unul, cacaua şi se bate în continuare. Se adaugă făina şi se încorporează amestecând cu lingura de lemn de jos în sus. Se unge cu ulei şi se tapetează cu făină o formă de tort cu diametrul de 26 cm, se toarnă compoziţia şi se dă la cuptor pentru 20-30 de minute. Cât timp blatul este la cuptor se bate frişca împreună cu esenţa de vanilie şi se lasă la frigider pentru o oră.

image

Pentru sirop se fierbe apa cu zahărul şi cu esenţa de vanilie până când acesta se leagă, după care se lasă la răcit. Se taie blatul răcit în trei şi se pune gelatina la înmuiat în 200 ml apă pentru 10 minute, după care se topeşte pe foc. Cele trei blaturi se însiropează. În forma de tort se aşază prima parte de blat şi se pune gemul de caise.

image

Peste gem se aşază boabe de struguri (care au fost spălate în prealabil), iar peste acestea se toarnă gelatina împrăştiată uniform. Se lasă la frigider circa 10 minute pentru a se întări gelatina, după care se scoate din formă.

image

Frişca se împarte în trei. Pe primul blat (peste struguri şi gelatină) se toarnă prima parte de frişcă, se aşază al doilea blat, se pune a doua parte de frişcă şi se încheie cu blat. Tortul se ornează cu frişca rămasă.

image

Se pune ciocolata de menaj cu apa şi zahărul pe foc şi se dă în câteva clocote, după care se lasă un pic la răcit. Cu ajutorul unor scobitori se iau boabe de struguri, se bagă pe jumătate în glazura de ciocolată şi se lasă la răcit, după care se aşază pe tort la fel ca în imagine sau cum doreşti. Fisticul se macină sau se zdrobeşte şi se presară pe tort. Înainte de servire se lasă la rece pentru două ore.

image