Jalebi - covrigei indieni

jalebi covrigei indieni jpeg

„Jalebi”, originar, se pare, din Persia şi popular în tot sub-continentul indian, se prepară din aluat modelat sub forma unor spirale, prăjit în ulei şi apoi însiropat. Există mai multe variante de jalebi, „imarti” fiind una dintre cele mai cunoscute. Un jalebi tipic are culoarea undeva între galben şi brun şi se serveşte cu lapte, ceai, iaurt sau „lassi”.

Ingrediente

300 g făină 200 g iaurt 1 praf de şofran 1 portocală 1 linguriţă unt topit 1 lingură zahăr pudră ulei pentru prăjit

250 g zahăr

100 ml apă

1 lămâie

Mod de preparare

Se amestecă iaurtul cu făina, coaja rasă de portocală, untul, zahărul pudră, şofranul şi un praf de sare până se obţine un aluat mai gros decât cel de clătite. Se lasă peste noapte la frigider. A doua zi, se pune aluatul într-un poş şi se formează covrigei ca în imagine, direct într-o tigaie cu ulei încins. Se scot covrigeii pe o farfurie cu şerveţele de hârtie ca să absoarbă surplusul de ulei. Se pun zahărul cu apa într-un ibric pe foc şi se fierb până se obţine un sirop gros ca mierea. La final se adaugă câteva picături de lămâie. Se trece fiecare covrigel prin siropul răcit, apoi se scot pe un platou.