Paella cu fructe de mare

paella cu fructe de mare jpeg

Delicioasa paella este, alături de supa rece de roşii (gazpacho) şi crema catalană, una dintre mâncărurile tipic spaniole. Originară din zona Valenciei, paella cunoaşte trei forme principale: tipic valenciană, cu fructe de mare şi mixtă (paella vallenciana, paella de marisco şi paella mixta). Ingredientele sunt cele care fac diferenţa. Paella valenciană conţine orez, legume verzi, carne şi fasole boabe. Reţeta pentru paella cu fructe de mare este mai simplă: orez şi creveţi sau scoici. Paella mixtă este o combinaţie între cele două. Ingredientele principale ale acestui fel de mâncare sunt orezul, şofranul şi uleiul de măsline. Acestea nu lipsesc din niciuna dintre reţete. O paella bine făcută are un strat de orez prăjit pe fundul tigăii, care se obţine dacă este gătită pe flacără deschisă, nu în cuptor. „Paella” este un cuvânt catalan, derivat din latinescul „patella” – tigaie. De altfel, paella se găteşte în mod tradiţional într-o tigaie specială: largă, cu pereţi joşi şi cu două toarte.

Ingrediente (4 porţii)

6 scoici 1 caracatiţă mică 6 creveţi 1 calamar 1 cană orez 1 ceapă potrivită 1 ardei gras roşu 3 linguri boabe de mazăre 1 căţel de usturoi 2 linguri ulei de măsline 100 ml vin alb 1 l supă de legume 1 foaie de dafin 1 vârf cuţit chilli 1 vârf cuţit şofran sare lămâie

Mod de preparare

Căleşti ceapa, usturoiul şi ardeiul în ulei bine încins. Când se înmoaie, adaugi caracatiţa şi calamarul tăiate bucăţele şi le căleşti în continuare. Adaugi supa şi laşi să fiarbă până începe să clocotească. Adaugi orezul, laşi să fiarbă 5-6 minute, apoi adaugi mazărea, foaia de dafin, praful de chilli, şofranul, vinul, sare şi amesteci uşor. Deasupra aşezi scoi­cile şi creveţii şi introduci vasul la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Serveşti cu felii de lămâie.