Panna cotta cu vanilie

panna cotta cu vanilie jpeg

Panna cotta cu vanilie este un desert italian clasic, făcut din lapte, smântănă şi gelatina. De îndată ce vei încerca aceasta reţetă, vei fi cucerită de gustul bogat, iar desertul cremos îţi va încânta toate simţurile. Panna cotta este atât de uşoară şi cremoasă, cu o aromă plăcută de vanilie, încât nu îi vei rezista. Încearcă şi tu reţeta şi te vei convinge de cât de ispititor este desertul italian clasic.

Ingrediente

240 ml lapte integral + 240 ml smântână light lichidă, pentru frişcă (aceste două ingrediente se amestecă) 240 ml lapte integral 4 linguri de zahăr 3 linguriţe gelatină pudră 1 linguriţă esenţă vanilie 5 linguri apă 7 forme de ceramică sau ceşcuţe de ceai, după preferinţă Pentru servire zmeură sau căpşuni proaspete, după gust dulceaţă de zmeură sau de căpşuni, după preferinţă

Mod de preparare

Dizolvi gelatina (pudră) conform indicaţiilor de pe pachet, în cele 5 linguri de apă. Încălzeşti într-o cratiţă potrivită amestecul de lapte şi smântână nu prea grasă, adaugi laptele şi zahărul. Amesteci compoziţia din când în când, până când se dizolvă zahărul, şi o iei de pe foc. Atenţie, să nu dea în fiert! Adaugi esenţa de vanilie.

Răceşti uşor compoziţia de panna cotta până când este doar un pic călduţă. Încorporezi gelatina până când se dizolvă complet.

Ungi formele ramekin sau ceşcuţele cu un pic de ulei fără o aromă prea puternică. Torni cu polonicul sau o lingură mare aproximativ 120 g din amestecul de panna cotta în fiecare formă ceramică sau ceaşcă şi după ce le-ai umplut, le dai la frigider până se întăreşte desertul, cel puţin 4 ore sau peste noapte.

PONT

Ca să scoţi panna cotta din vasele ceramice ramekin, treci lama unui cuţit ascuţit pe margini. Scufunzi fiecare vas în apă fierbinte, câteva secunde, şi răstorni apoi panna cotta în centrul unei farfurii mici. Serveşti desertul cu zmeură proaspătă sau căpşuni ori cu puţin gem sau dulceaţă, după preferinţă.

Sursa + foto: lavenderandmacarons.com