Pască cu brânză şi aluat de cozonac, un deliciu de Paşte

pasca cu branza si stafide jpeg

Cine nu a gustat măcar o dată în viaţă o felie de pască cu brânză şi stafide, nu ştie ce a pierdut. Aşa că e musai să ai pe masa de Paşte o delicioasă pască tradiţională, cu brânză de vaci.

Pască cu brânză şi stafide - Ingrediente

Pentru aluat

500 g făină 25 g drojdie 3-4 gălbenuşuri 1 albuş 150 g zahăr 125 g unt topit ½ lingură rom ½ linguriţă rasă sare 125 ml lapte sau cât cuprinde făina

Pentru umplutură

500 g brânză de vaci

3 ouă

1 lingură unt

coajă rasă de lămâie

esenţă de vanilie, după gust

150 g stafide

3 linguri zahăr

1-2 linguri făină

1-2 linguri lapte

Pască cu brânză şi stafide - Mod de preparare

Cerni făina şi o pui într-un lighean sau vas adânc, păstrând-o într-un loc cald.

Pentru a prepara maiaua, freci drojdia cu puţin zahăr şi lapte călduţ. Separat, într-un vas mare, pui o jumătate de ceaşcă de făină şi torni peste ea puţin lapte clocotit. Freci bine compoziţia, ca să nu se formeze cocoloaşe. După ce s-a răcit suficient, o amesteci cu drojdia şi baţi bine compoziţia. Presari cu puţină făină, acoperi cu un prosop gros şi laşi să crească într-un loc cald, până când îşi dublează volumul.

Între timp, freci gălbenuşurile cu sarea, apoi cu zahărul până capătă o consistenţă spumoasă.

Peste făina caldă ţinută în vasul adânc torni maiaua crescută. Amesteci bine, torni puţin lapte călduţ, gălbenuşurile frecate cu zahărul, albuşul bătut spumă şi romul. Amesteci aluatul obţinut 30-45 de minute, fără să te opreşti. Torni treptat din untul topit (atenţie, trebuie să fie călduţ, nu fierbinte). Dacă este nevoie şi aluatul este prea tare, mai adaugi lapte călduţ.

Când ai terminat de frământat aluatul, îl aduni în mijlocul vasului, presari cu făină, îl acoperi cu prosoape şi îl laşi să crească 2-3 ore, într-un loc cald.

Când a crescut suficient, îl împarţi în trei bucăţi aproape egale. Întinzi o foaie din aluat groasă de 2 degete şi o aşezi într-o tavă rotundă, cu marginea joasă. Foaia va servi drept bază pentru pasca ta.

Faci pe o suprafaţă pudrată cu făină două suluri din aluatul rămas, groase cam cât un deget. Le răsuceşti împreună şi le aşezi pe marginea tăvii rotunde, le apeşi bine pe baza de aluat şi le lipeşti capetele între ele, ca să nu se scurgă umplutura. Laşi să crească în tavă.

Între timp, prepari umplutura. Treci brânza de vaci prin sită, o amesteci cu zahărul, ouăle, un praf de sare, untul, coaja rasă de lămâie, esenţa de vanilie şi stafidele. Adaugi puţin lapte, în funcţie de cât de bine este scursă brânza şi 1-2 linguri de făină şi omogenizezi. Răstorni umplutura în tava cu aluatul şi o dai la cuptorul încălzit, în prealabil, până se rumeneşte pasca.

Foto: 123rf

Coroniţă umplută cu brânză şi nuci, reţetă pentru masa de Paşti

Ruladă din pulpă de berbecuţ, nelipsită de pe masa de Paşti

Friptură de miel cu cimbru la cuptor

Reţeta bunicii de angemacht de miel cu ceapă

Coaste de miel cu cartofi la cuptor – Reţeta lui Jamie Oliver