Plăcintă cu şuncă

Ham pie with short crust pastry jpeg

Dacă ai musafiri, această plăcintă cu şuncă este exact ceea ce ar trebui să pui pe masă pentru a servi invitaţii.

Ingrediente

Pentru aluat

250 g făină ½ pahar apă 250 g unt 1 gălbenuş pentru uns

Ingrediente umplutură

400 g şuncă

3 căţei de usturoi

1 ou

2 felii de franzelă

1 pahar cu lapte

cimbru

rozmarin

sare

piper

Mod de preparare

Se pregăteşte o cocă din făină şi apă, care se întinde mai groasă. Se aşază untul mărunţit la mijloc, se împachetează şi se pune la rece pentru 10-15 minute.

Se procedează la fel de încă trei ori până când untul este asimilat de cocă. Se ţine la rece până se prepară şi umplutura.

Se toacă şunca, păstrând o bucată, care se taie cubuleţe şi se pune într-un castron. Se adaugă feliile de franzelă înmuiate în lapte şi stoarse bine, usturoiul

zdrobit, condimentele şi oul bătut uşor. Se amestecă totul bine şi cu şunca tocată.

Se întinde o foaie de aluat din care se păstrează o bucată de mărimea unui măr, care va fi folosită ulterior pentru decor iar cu restul bucăţii de aluat se tapetează

interiorul unei forme de chec. Foaia de aluat trebuie să fie puţin mai mare pentru ca, ulterior, să acopere plăcinta.

Se toarnă compoziţia de şuncă, se acoperă cu foaia de aluat şi se ornează cu bucăţele de aluat, după inspiraţia fiecăruia.

Se unge plăcinta cu gălbenuşul bătut cu o lingură de apă şi se pune la cuptorul bine încins pentru aproximativ 50 de minute. Se scoate din formă după ce se răceşte şi se taie cu un cuţit de pâine.

sursa foto: Guliver/StockFood