Platou mezze – un deliciu mediteraneean de vară FOTO
Vara încă nu prezintă semne că s-ar da bătută, iar dacă vrei să încerci un fel de mâncare răcoritor, răsfaţă-te cu acest platou mezze. „Înoată” în aceste arome mediteraneene delicioase şi uşoare. Este un aperitiv perfect, servit alături de batoane din legume proaspete.
Ingrediente (4 porţii)
2 vinete 400 g morcovi 250 g năut (de la conservă, scurs bine) 2 căţei de usturoi 2 lămâi ¼ legătură mentă 50 g fructe de merişor, uscate 30 g seminţe de dovleac 5 linguri tahini (reţeta completă aici) 1 lingură iaurt simplu 2 crenguţe de cimbru 2 linguriţe chimion 50 ml apă 5 linguri ulei de măsline sare piper batoane din legume (castraveţi, ţelină, morcovi etc.), pentru servire
Mod de preparare
Preîncălzeşti cuptorul la 200 de grade Celsius. Tai vinetele în jumătăţi, pe lungime, cresezi pulpa legumelor pe diagonală şi le stropeşti cu 2 linguri de ulei de măsline. Le coci aproximativ 30-40 de minute, până se înmoaie, apoi le laşi să se răcească.
, tai menta cât mai fin, cureţi şi dai prin răzătoare morcovii.
Prăjeşti într-o tigaie fără ulei seminţele de dovleac, până capătă o aromă aparte.
Amesteci morcovii daţi prin răzătoare cu menta, seminţele prăjite de dovleac, merişoarele, o lingură de chimion, zeama de la o jumătate de lămâie şi o lingură de ulei de măsline. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, şi laşi salata 10-20 de minute, pentru ca aromele să se combine.
, faci un piure la blender din boabele scurse de năut, adaugi usturoiul curăţat, pasta de tahini, 3 linguri de ulei de măsline, apa, zeama de la o lămâie şi restul de chimion. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, apoi muţi hummusul într-un bol.
, iei cu o lingură pulpa moale şi o toci. Muţi vinetele coapte (miezul) într-un bol mare. Te asiguri că vinetele s-au răcit înainte de a le curăţa.
Apoi toci frunzele de cimbru şi usturoiul şi le adaugi peste piureul de vinete, împreună cu 2 linguri de pastă tahini, iaurt simplu (cu un conţinut mare de grăsime) şi zeama de la o jumătate de lămâie. Amesteci totul până la omogenizare şi condimentezi cu sare şi piper.
La final, serveşti şi te bucuri din plin de platoul mezze, alături de câteva batoane din legume proaspete, de sezon!
Sursa + foto: kitchenstories.io
Platou cu legume la grătar FOTO
Platou cu legume la grătar FOTO