Platou mezze – un deliciu mediteraneean de vară FOTO

Platou mezze un deliciu mediteraneean de vara jpeg

Vara încă nu prezintă semne că s-ar da bătută, iar dacă vrei să încerci un fel de mâncare răcoritor, răsfaţă-te cu acest platou mezze. „Înoată” în aceste arome mediteraneene delicioase şi uşoare. Este un aperitiv perfect, servit alături de batoane din legume proaspete.

Ingrediente (4 porţii)

2 vinete 400 g morcovi 250 g năut (de la conservă, scurs bine) 2 căţei de usturoi 2 lămâi ¼ legătură mentă 50 g fructe de merişor, uscate 30 g seminţe de dovleac 5 linguri tahini (reţeta completă aici) 1 lingură iaurt simplu 2 crenguţe de cimbru 2 linguriţe chimion 50 ml apă 5 linguri ulei de măsline sare piper batoane din legume (castraveţi, ţelină, morcovi etc.), pentru servire

reţeta completă aici

Mod de preparare

Preîncălzeşti cuptorul la 200 de grade Celsius. Tai vinetele în jumătăţi, pe lungime, cresezi pulpa legumelor pe diagonală şi le stropeşti cu 2 linguri de ulei de măsline. Le coci aproximativ 30-40 de minute, până se înmoaie, apoi le laşi să se răcească.

image

, tai menta cât mai fin, cureţi şi dai prin răzătoare morcovii.

image

Prăjeşti într-o tigaie fără ulei seminţele de dovleac, până capătă o aromă aparte.

image

Amesteci morcovii daţi prin răzătoare cu menta, seminţele prăjite de dovleac, merişoarele, o lingură de chimion, zeama de la o jumătate de lămâie şi o lingură de ulei de măsline. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, şi laşi salata 10-20 de minute, pentru ca aromele să se combine.

image

, faci un piure la blender din boabele scurse de năut, adaugi usturoiul curăţat, pasta de tahini, 3 linguri de ulei de măsline, apa, zeama de la o lămâie şi restul de chimion. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, apoi muţi hummusul într-un bol.

image

, iei cu o lingură pulpa moale şi o toci. Muţi vinetele coapte (miezul) într-un bol mare. Te asiguri că vinetele s-au răcit înainte de a le curăţa.

image

Apoi toci frunzele de cimbru şi usturoiul şi le adaugi peste piureul de vinete, împreună cu 2 linguri de pastă tahini, iaurt simplu (cu un conţinut mare de grăsime) şi zeama de la o jumătate de lămâie. Amesteci totul până la omogenizare şi condimentezi cu sare şi piper.

image

La final, serveşti şi te bucuri din plin de platoul mezze, alături de câteva batoane din legume proaspete, de sezon!

Sursa + foto: kitchenstories.io

Platou cu legume la grătar FOTO

Platou cu legume la grătar FOTO

Platou festiv

Platou festiv

Vinete cu sos de roşii şi usturoi

Vinete cu sos de roşii şi usturoi