Poveste într-un pahar cu vin

pahar sticla vin jpeg

Paharele de vin roșu și paharele de vin alb diferă ca formă și mărime, în funcție de tipul de vin care urmează să fie servit în ele. Paharele de vin roșu sunt de obicei mai înalte și au un bol mai mare decât paharele de vin alb. Deoarece

vinul roșu este mai robust, mai tare și mai intens, este nevoie de un pahar mai mare pentru a permite tuturor aromelor să fie simțite. Pereții unui pahar destinat consumului de vin alb sunt mai puțin curbați, iar deschiderea este mai îngustă, pentru că acest tip de vin nu are nevoie de o foarte mare aerare. Paharele mai ample de vin roșu creează o suprafață mai vizibilă, ceea ce poate face mai ușor să vezi vâscozitatea și culoarea vinului pe măsură ce acesta este învârtit în pahar. Un alt element distinctiv este piciorul paharului. Majoritatea paharelor pentru vin alb au piciorul mai înalt, pentru a permite băutorului să aibă o distanță mai mare între mână și băutură, deoarece acesta este mai sensibil la temperatură, trebuind servit la temperatura camerei.

Cabernet & Bordeaux

Bolurile mai înalte ale paharului și marginile tăiate potențează aroma acestor tipuri de vin cu un grad mai ridicat de alcool, vinuri tanice, complexe, cu accente fructate. Dimensiunea paharelor lasă un spațiu generos între lichid și nas, permițând vaporilor de etanol să evite nările și să se facă simțită mai mult aroma. Deschiderea amplă ajută ca vinul să curgă pe toată suprafața gurii, rezultând o degustare robustă.

Pinot Noir

Deschiderea foarte amplă a gurii paharului și marginea ușor conică domolesc aciditatea acestui vin roșu, corpolent, permițând aerarea din belșug pentru a elibera aromele lui florale delicate. De regulă, aromele de Pinot Noir sunt

de fructe roșii: cireșe, căpșuni, zmeură, mure, rodii și coacăze. Acesta e un vin cu conținut scăzut spre mediu de tanini, iar cantitatea de alcool variază, de regulă încadrându-se în partea inferioară pentru vinurile roșii.

Vin de Porto

Vinul de Porto are un pahar specific, în formă de lalea, mai mic decât un pahar clasic de vin, care reduce oxidarea și evaporarea. Forma paharului este ideală pentru acest vin bogat în alcool, deoarece sporește caracterul fructat al acestuia și potențează aromele complexe

Chardonay

Vasul paharului în formă de U evidențiază aromele multistratificate ale vinului fermentat în butoaiele de stejar. Fiind vorba despre un vin sec, cu o aromă florală distinctă, este nevoie de un vas conceput astfel încât cantitatea de oxigen care intră în contact cu vinul să fie cât mai mică. Astfel, vinul se menține proaspăt.

Șampanie

Și în cazul acestei băuturi celebre, vasul paharului este înalt, în formă de lalea, ce ajută la păstrarea efervescenței vinurilor spumante și influențează eliberarea în cantități mai mici a aromelor vinului.

Paharul universal

Vasul versatil de mărime medie echilibrează aromele majorității tipurilor de vinuri roșii, albe și spumante. Acesta poate fi folosit indiferent de ocazie și este o soluție optimă atunci când spațiul nu-ți permite o varietate de pahare.