Prăjitură aperitiv cu sos de mentă

Prăjitura aperitiv cu sos de mentă este perfectă ca gustare la evenimente sau ca starter pentru o masă festivă.

praitura aperitiv jpg

Ingrediente

150 g făină de năut

50 g griș fin

200 ml apă călduță

1 lingură ulei

1 linguriță pastă de ghimbir

1 linguriță pastă de ardei iute

1 linguriță sare

1/2 linguriță turmeric

1 linguriță zahăr

1 lingură zeamă de lămâie

1 linguriță bicarbonat + câteva picături de lămâie

Pentru topping:

1 lingură ulei

1 linguriță semințe de muștar

1 linguriță semințe de susan

2 linguri apă coriandru proaspăt, tocat

1 ardei iute, verde

Pentru sosul de mentă:

1 legătură mentă

1 legătură coriandru

1 ardei iute verde

1 lingură zeamă de lămâie

1 lingură apă

sare, după gust

Mod de preparare

Într-un bol mare, amesteci făina de năut cu grișul. Torni apa treptat, amestecând cu un tel ca să nu rămână cocoloașe. Trebuie să obții o compoziție groasă, dar care curge. Adaugi pasta de ghimbir, pasta de ardei iute, sarea, turmericul, zahărul și zeama de lămâie. Amesteci bine și lași la odihnit 30–40 de minute, cât să se umfle grișul.

Pregătești un vas pentru gătit la abur sau o oală cu sită. Ungi cu ulei o formă, de preferat pătrată.

Chiar înainte de a coace, adaugi bicarbonatul și câteva picături de zeamă de lămâie, și amesteci rapid. Torni imediat compoziția în tavă și o nivelezi. Pui la gătit la abur 20–25 de minute, acoperind bine oala. Faci testul scobitorii să vezi dacă este gata. Lași să se răcească 5–10 minute, apoi tai în pătrate sau romburi.

Pentru topping, încingi uleiul într-o tigaie mică, adaugi semințele de muștar, iar când încep să pocnească, pui și semințele de susan. Torni 2 linguri de apă în tigaie, amesteci rapid și stingi focul. Torni acest topping peste prăjitură și decorezi cu coriandru tocat și ardei iute.

Pui menta, coriandrul, ardeiul iute, zeama de lămâie și sarea în blender. Adaugi apă cât să se mixeze bine, până obții o pastă fină, iar dacă e prea groasă, mai adaugi puțină apă. Servești la temperatura camerei, cu sosul de mentă alături.