Prăjitură cu caramel şi ciocolată

prajitura cu caramel si ciocolata jpeg

Pentru obţinerea cremei caramel, ai nevoie, în acest caz, de jumătate de litru de lapte. Pe lângă calciu, din lapte îţi mai poţi lua fosfor, magneziu şi puţin fier.

Ingrediente (1 tavă)

Pentru blat 800 g brânză de vaci 300 g zahăr pudră 200 g unt 8 ouă 1 praf de copt făină cât cuprinde

250 g zahăr

4 linguri zahăr

500 ml lapte

1 pachet de unt

4 ouă

1 plic gelatină

250 g ciocolată neagră

6 linguri ulei

150 g zahăr pudră

1 albuş

zeama de la 1 lămâie

Cum se prepară

Mixezi albuşurile cu zahărul, adaugi pe rând gălbenuşurile, untul moale şi brânza sfărâmată. La final, torni în ploaie făina cernută şi praful de copt, stins cu zeamă de lămâie, şi amesteci până se obţine o compoziţie asemănătoare cu smântâna groasă. Torni compoziţia într-o formă dreptunghiulară unsă şi tapetată şi o coci circa 40 de minute, după care laşi să se răcească.

Pui gelatina la înmuiat în 100 ml apă rece. Între timp, caramelizezi 250 g de zahăr şi adaugi peste el laptele amestecat cu ouăle, patru linguri de zahăr şi untul. Amesteci continuu până se leagă şi torni gelatina.

Aşezi crema caramel peste blat. Laşi să se întărească şi torni ciocolata topită în şase linguri de ulei. Separat, baţi albuşul cu zahărul pudră şi zeama de lămâie, adăugate treptat, până se obţine o compoziţie omogenă. Introduci glazura în poş şi decorezi prăjitura. O laşi la rece câteva ore, apoi o porţionezi cu un cuţit trecut prin apă rece şi o serveşti.