Prăjitură cu cremă de dovleac
Foloseşte pentru această reţetă şi un praf de scorţişoară care este unul dintre cele mai vechi condimente din bucătăria internaţională, fiind menţionată în scrierile egiptene, care o amintesc ca ingredient folosit pentru aromarea mâncărurilor. În Orientul Mijlociu, scorţişoara este folosită în special pentru prepararea mâncărurilor din pui şi din miel, dar şi a preparatelor din legume.
Ai nevoie de
Pentru blat: 2 căni pesmet de biscuiţi 90 g unt 2 linguri de zahăr tos zahăr vanilat, opţional
500 g dovleac copt
200 g zahăr
700 g brânză de vaci
4 ouă
1 praf de scorţişoară
5 linguri smântână grasă
200 g brânză vaci
200 g zahăr brut
80 g unt
100 g frişcă lichidă
miez de nucă
1 frunză mentă
Mod de preparare
Amesteci bine pesmetul cu untul, zahărul şi zahărul vanilat. Întinzi hârtie de copt într-o tavă de tort cu fund detaşabil, pui blatul şi îl dai la copt, pentru aproximativ 5 minute. Scoţi tava şi o laşi deoparte. Pentru umplutură, mixezi brânza, adaugi ouăle, dovleacul copt, zahărul şi scorţişoara. Întinzi peste blat şi dai la cuptor pentru o oră şi jumătate, scoţi şi laşi la răcit, apoi îl pui la frigider până a doua zi.
Pentru caramel, topeşti untul, amesteci şi adaugi zahărul în ploaie. Încorporezi până când încep să se formeze bule la suprafaţa lichidului şi adaugi frişca amestecând. Mai ţii pe foc încă 3-4 minute ca să se îngroaşe caramelul. Opreşti focul şi torni sosul în alt vas. Acoperi vasul şi îl laşi să se răcească. A doua zi combini brânza cu smântâna. Scoţi prăjitura de la frigider, torni crema şi uniformizezi. Dai la frigider. Serveşti tarta stropită cu caramel frişcă, miez de nucă şi o frunză de mentă.