Prăjitură cu mac şi prune

prajitura cu mac si prune jpeg

Macul era folosit ca simbol al somnului şi al morţii, în perioada greco-romană poate şi pornind de la calităţile sale de a da somnolenţă. Floarea de mac nu este doar roşie, aşa cum o întâlnim de cele mai multe ori, ci sunt şi plante cu floarea albă, roz, galbenă, portocalie, roşie şi albastră. Chiar floarea de mac galbenă este simbolul statului California. Seminţele florii de mac sunt de culoare gri-negricioasă, iar gustul lor aduce cu acela al nucii. Semineţele de mac sunt foarte folosite ca umplutură pentru prăjituri în reţetele germane, ucrainiene, ungureşti şi austriece, dar şi în cele româneşti, aşa cum este şi această prăjitură cu mac şi prune.

Ce ai nevoie

220 g unt

220 g zahăr pudră

3 ouă

350 g făină

½ pliculeţ praf de copt

1 plic zahăr vanilat

400 ml lapte

220 g zahăr pudră

400 g seminţe de mac măcinate

1 linguriţă scorţişoară

1 plic praf budincă de vanilie

› 300 g prune

100 g unt

50 g zahăr pudră

1 ou

150 g făină

1 ou pentru uns deasupra

Mod de preparare

Pentru blat, se bat spumă untul cu zahărul. Se adaugă ouăle bătute, făina cernută cu praful de copt şi zahărul vanilat şi se frământă un aluat potrivit de tare. Se toarnă circa 300 ml de lapte într-o oală, se adaugă zahărul, macul măcinat, scorţişoara şi se fierbe trei minute. Se dizolvă praful de budincă în restul de lapte şi se toarnă treptat peste mac. Se mai fierbe un minut, se răstoarnă într-un castron şi se lasă să se răcorească. Pentru aluatul de decor, se amestecă toate ingredientele şi se frământă un aluat potrivit de tare, care se pune la rece 30 de minute. Prunele se spală, se taie pe jumătate şi se scot sâmburii. Se întinde aluatul în foaie şi se aşază într-o tavă medie unsă şi tapetată. Se pune umplutura de mac, se netezeşte şi se aşază prunele. Se scoate aluatul de la frigider, se întinde în foaie şi se taie fâşii. Se aşază deasupra prăjiturii sub formă de grilaj, se unge cu ou bătut şi se introduce în cuptorul încălzit la 170° C pentru 40-45 de minute.