Prăjitură cu mere şi sos caramel

prăjitura cu mere jpeg

Este o prăjitură pe care o gătim destul de des, inspirată din reţeta celebrei tarte Tatin. Acesta este un desert realizat pentru prima dată, accidental, în anul 1880, la Hotelul tatin din Lamotte-Beuvron din Franţa. Acesta era condus de două surori, Stephanie şi Caroline Tatin. Stephanie Tatin a încercat să facă o plăcjntă tradiţională cu mere, dar a lăsat prea mult fructele să se gătească cu untul şi cu zahărul. Pentru că se caramelizaseră, Stephanie a pus peste ele un aluat mai gros. A dat plăcinta la cuptor, iar când a fost gata, a răsturnat-o. Din acel moment, tarta Tatin a devenit un preparat care a făcut celebru hotelul surorilor Tatin.

Ingrediente (1 tartă)

Pentru aluatul de foitaj 300 g făină 1 praf de sare 1 praf de zahăr 30 g unt 150 ml apă rece 1 albuş

3 mere mari

8 linguri zahăr brun

30 g unt

Mod de preparare

Cerni jumătate din cantitatea de făină pe planşetă, faci o adâncitură în mijlocul ei, unde torni apa rece, în care ai dizolvat un praf de sare şi un praf de zahăr. Amesteci cu o spatulă, apoi frămânţi cu mâna până se obţine un aluat omogen. Laşi aluatul la frigider 30 de minute.

Amesteci restul de făină cu untul tăiat bucăţele şi cu albuşul. Frămânţi un aluat căruia îi dai formă dreptunghiulară şi-l laşi la frigider 30 de minute.

Aşezi cele două aluaturi unul deasupra celuilalt, le întinzi cu sucitorul până se subţiază, le împătureşti şi mai laşi la frigider încă 20 de minute. Întinzi din nou aluatul, îl împătureşti şi îl laşi la frigider 20 de minute. Repeţi această operaţiune încă de două ori.

Între timp, caramelizezi zahărul direct în formă, adaugi untul când zahărul s-a lichefiat complet şi amesteci să se încorporeze în caramel. Aranjezi peste sosul fierbinte merele curăţate de coajă şi feliate, apoi acoperi cu foaia de aluat. Introduci forma la cuptor pentru circa 35 de minute. După răcire, o răstorni pe un platou cu sos cu tot.