Prăjitură cu mere şi vodcă

prajitura cu mere si vodca jpeg

E adevărat că această combinaţie din titlu este mai puţin întâlnită. Dar dacă mai spunem că această reţetă de prăjitură cu mere şi vodcă este şi cu îngheţată, pe căldura asta de afară, devine deja un desert care ne face cu ochiul.

Prăjitură cu mere şi vodcă - Ingrediente

Pentru blat

2 căni făină de migdale 1/3 cană pudră de cacao ¼ cană praf de proteine nearomatizate 2 linguriţe praf de copt ½ linguriţă gumă xantan ¼ linguriţă sare 6 linguri unt ½ cană indulcitor 2 ouă mari, la temperatura camerei ½ linguriţă esenţă de vanilie ½ cană lapte de migdale 2 mere tăiate bucăţele

Pentru îngheţată

2 căni jumătate de frişcă

1 cană lapte de migdale

½ cană îndulcitor

½ cană frunze de mentă mărunţite

4 gălbenuşuri de ou

2 linguri vodka

2 linguri glicerina vegetală

½ linguriţă extract de mentă

¼ linguriţă extract de stevia

¼ linguriţă gumă xantan

½ ciocolată neagră, mărunţită

Pentru glazura de ciocolată

5 linguri unt

60 g ciocolată

½ linguriţă extract de vanilie

Prăjitură cu mere şi vodcă - Mod de preparare

Prăjitura

Încinge cuptorul şi pregăteşte o tavă de copt.

Într-un bol mediu, amestecă făina, pudra de cacao, pudra de proteine, praful de copt, guma xantan şi sarea.

Într-un bol mare, bate untul cu îndulcitorul, până la combinare. Amestecă cu ouăle şi extractul de vanilie. Amestecă împreună cu jumătate din compoziţia de făină, adaugă laptele şi apoi restul de combinaţie de făină, merele şi amestecă.

Pune compoziţia formată în tavă şi întinde-o cu o spatulă. Gateşte aluatul pentru 35-40 de minute. Scoate din cuptor şi lasă la răcit pentru 15 minute, apoi scoate prăjitura din tavă şi las-o să se răcească complet. Împarte blatul în 2 mai subţiri.

Îngheţata

Într-o cratiţă mare la foc mediu, amestecă frişca, laptele de migdale, îndulcitorul şi frunzele de mentă. Micşorează focul, ia cratiţa de pe foc, acoper-o şi las-o 30 de minute.

Pune compoziţia într-un blender şi mixează până când frunzelele de mentă sunt piure şi du din nou compoziţia pe foc.

Într-un bol mediu, bate gălbenuşurle de ou şi amestecăle cu 1 cană din crema caldă, pregătită anterior. Pune apoi compoziţia formată peste restul de cremă caldă, amestecând continuu. Lasă compoziţia pe foc până când se ajunge la temperatura de aproximativ 180 grade.

Pune compoziţia într-un bol şi las-o să se răcească pentru 10 minute. Acoperă bolul cu folie din plastic şi pune-l la frigider pentru 3 ore. Amestecă cu vodka şi glicerina vegetală şi adaugă esenţa de mentă şi cea de stevia.

Pune deasupra guma xantan şi amestecă pentru combinare. Toarnă crema în recipientul pentru îngheţată şi urmaţi instrucţiunile de folosire. Când e gata, transferă îngheţata într-un bol, amestec-o cu fulgi de ciocolată şi pune-o în congelator, până când asamblezi prăjitura.

Asamblare

Pregăteşte o foaie de copt cu hârtie de copt, având grijă să acopri şi părţile laterale ale tăvii. Pune jumătate din blatul de prăjitură preparat în tavă şi acopră-l cu jumătate din îngheţata cu ciocolată. Pune cealaltă jumătate de blat peste îngheţată şi acoperă-l cu restul de îngheţată. Pune prăjitura la congelator pentru 2-3 ore.

Glazura de ciocolată

Într-o cratiţă medie, la foc mic, topeşte untul şi ciocolata, amestecând. Adaugă îndulcitorul şi esenţa de vanilie şi amestecă. Lasă glazura la răcit 5-10 minute şi pune-o deasupra prăjiturii. Serveşte imediat prăjitura cu mere şi vodcă.