Prăjitură cu migdale

prajitura cu migdale jpeg

Menta, pe care o poţi folosi la decorarea acestei prăjituri, este originară din zona mediteraneeană, dar creşte astăzi peste tot în lume. Menta are o aromă caracteristică, plăcută şi proaspătă, iar gustul este mentolat şi puternic. Ea poate fi folosită atât crudă, cât şi uscată. La noi se consumă mai mult uscată, la prepararea ceaiurilor şi în prăjituri.

Ingrediente (8 porţii)

Pentru blat 150 g biscuiţi cu cereale 50 g migdale 50 g unt 1 linguriţă esenţă migdale

700 g brânză de vaci

50 g zahăr pudră

4 ouă

2 linguri lichior de migdale

300 g ciocolată albă

125 g smântână

100 g migdale prăjite

50 g sos de ciocolată neagră

frunze de mentă proaspătă

Cum se prepară

Se sfărâmă biscuiţii, se amestecă cu untul topit, esenţa de migdale, migdalele măcinate şi se frământă până se obţine un aluat consistent. Se pune aluatul într-o tavă dreptunghiulară mai mică, presându-l cu mâna pe toată suprafaţa formei. Se coace 5-6 minute în cuptorul preîncălzit şi se lasă apoi la răcit, fără a se scoate din tavă.

Se topeşte ciocolata albă în bain-marie, se adaugă smântâna, amestecând continuu, apoi se ia vasul de pe foc. Separat, se bate cu zahărul, brânza bine scursă, până devine o cremă omogenă. Se adaugă ouăle, pe rând, amestecând bine după fiecare, iar la sfârşit, lichiorul. Se încorporează, treptat, amestecul de ciocolată albă şi se toarnă compoziţia rezultată peste blatul din formă.

Prăjitura se pune la cuptor, la foc potrivit, şi se coace circa 30 de minute. Imediat după ce se scoate din cuptor, se porţionează, se garniseşte cu jumătăţi de migdale rumenite uşor în cuptor şi se lasă la rece aproximativ două ore. Se serveşte stropită cu sos de ciocolată şi ornată cu frunze de mentă.