Prăjitură cu pere şi glazură de caramel
Ne-a venit ideea să facem acest desert când am văzut câteva pere aurii în piaţă şi ni s-a făcut poftă de caramel.
Ingrediente
Pentru blat
6 ouă 6 linguri zahăr 6 linguri făină 3 linguri nuci măcinate
Pentru umplutură
500 g brânză proaspătă de vaci (bine scursă)
3 ouă
6 linguri zahăr pudră
1 linguriţă coajă rasă lămâie
3 pere
Pentru glazura caramel
3 linguri miere de albine
2 linguri apă
1/2 linguriţă esenţă de vanilie
30 g unt
10 alune de pădure
Mod de preparare
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă albuşurile bătute spumă tare, făina şi nucile măcinate. Se amestecă uşor până se încorporează, apoi se toarnă într-o formă dreptuinghiulară, în strat subţire. Se lasă să se odihnească 10 minute.
Se prepară umplutura, amestecând brânza cu 3 linguri de zahăr pudră, coaja rasă de lămâie. Perele curăţate de coajă şi de seminţe se taie cuburi şi se fierb în apă cu zahăr, timp de 10 minute. După ce se răcesc, se mixează şi se amestecă cu brânza. Se adaugă albuşurile bătute spumă tare cu restul de zahăr pudră şi se amestecă. Se toarnă peste blat, se nivelează şi se dă la cuptor aproximativ 30 de minute.
Pentru glazură se fierbe apa cu mierea de albine, amestecând până se caramelizează. Se ia de pe foc, se adaugă esenţa de vanilie şi, după ce se mai răceşte puţin, se adaugă untul şi se toarnă caldă peste prăjitură.
Se taie după ce s-a răcit, cu un cuţit trecut prin apă fierbinte.