Reţete de Paşte. Ce nu trebuie să îţi lipsească de pe masa de Paşte

Pentru că sărbătorile Pascale se apropie cu paşi repezi, v-am pregătit o listă cu câteva reţete ale preparatelor care nu ar trebui să lipsească de pe masa ta de sărbătoare. Printre acestea, bucate tradiţionale precum pasca, drobul sau cozonacul. De asemenea, îţi prezentăm câteva reţete de fripturi de miel cu care îţi vei impresiona musafirii. Tot ce ai nevoie este puţin timp la dispoziţie, răbdare şi voie bună.
Pască cu brânză şi stafide
Ingrediente pentru pasca cu brânză şi stafide:
500 g făină
150 g unt
2 ouă
200 ml lapte
50 ml ulei
1 cub drojdie proaspătă
100 g zahăr
1 plic zahăr vanilinat
1 praf de sare
Pentru umplutură
200 g brânză de vaci
750 g smântână
50 g făină
3 albuşuri
5 gălbenuşuri
1 plic zahăr vanilinat
150 g zahăr
150 g stafide aurii
1 praf de sare
Pentru decor
200 g dulceaţă de vişine
frunze de mentă
Mod de preparare pască cu brânză şi stafide:
Dizolvi drojdia proaspătă în 100 ml de lapte călduţ. Adaugi o linguriţă de zahăr şi o lingură de făină şi laşi maiaua deoparte 30 de minute.
Separi albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile le baţi spumă, apoi adaugi gălbenuşurile, zahărul rămas, sarea, zahărul vanilinat, restul de lapte şi uleiul.
Separat, într-un vas adânc, cerni făina. În mijlocul ei faci o adâncitură unde torni maiaua şi compoziţia de ouă. Frămânţi aluatul aproximativ 15 minute.
În tot acest timp, încorporezi untul topit. Acoperi cu un prosop vasul în care este aluatul şi-l laşi la loc cald o oră, până îşi dublează volumul.
Pentru umplutură, stafidele aurii le pui la hidratat în apă călduţă.
Albuşurile le baţi spumă împreună cu sarea, iar gălbenuşurile cu cele două tipuri de zahăr. Adaugi făina, brânza, smântâna, spuma de albuşuri şi stafidele aurii hidratate. Amesteci bine până obţii o cremă. 5Aluatul dospit îl împarţi în două. Fiecare bucată o întinzi pe câte o tavă tapetată, inclusiv pe margini.
Peste aluat torni crema de brânză. Le coci câte 40-50 de minute la 180 °C. După ce s-au răcit, le decorezi cu dulceaţă de vişine şi cu frunze de mentă.
Cozonac cu nucă
Ingrediente pentru cozonac cu nucă:
500 g făină
150 g zahăr 250 ml lapte călduţ
sare
25 g drojdie proaspătă
100 ml ulei
3 gălbenuşuri
arome (coajă rasă de lămâie, portocală sau esenţe)
Pentru umplutură
300 g miez de nucă
2 linguri zahăr
3 albuşuri
1 lingură pudră de cacao
2 linguri zahăr pudră aromatizat cu vanilie pentru decor
Mod de preparare cozonac cu nucă:
Dizolvi drojdia în 3 linguri de lapte călduţ, adaugi puţină făină, amesteci şi laşi la dospit circa 40 de minute, până când maiaua îşi dublează volumul.
Cerni făina de două ori, freci gălbenuşurile cu un praf de sare şi le laşi 10 minute să se intensifice culoarea lor. Faci o adâncitură în mijlocul făinii, torni maiaua dospită, gălbenuşurile şi restul de lapte în care ai adăugat zahărul şi aromele. Frămânţi până se formează un aluat lipicios.
Adaugi treptat uleiul şi continui frământatul până când aluatul de cozonac devine omogen şi elastic. Îl acoperi şi îl laşi la crescut circa 40 de minute.
Baţi două albuşuri spumă tare cu puţin zahăr, adăugat treptat, apoi le amesteci cu nucile măcinate, restul de zahăr şi pudra de cacao. Întinzi aluatul de cozonac în foaie, adaugi peste ea umplutura cu nuci şi răsuceşti, dându-i formă de cozonac. Aşezi cozonacul cu nuca într-o formă tapetată cu folie specială de copt, îl laşi circa 30 de minute la crescut, apoi îl introduci în cuptorul preîncăzit circa 45-50 de minute.
După răcire, scoţi acest cozonac cu nucă din tavă, îl pudrezi cu zahăr aromatizat cu vanilie, îl feliezi şi îl serveşti.
Drob de miel reţeta clasică
Ingrediente pentru drob de miel reţeta clasică:
Măruntaiele de la un miel (inimă, ficat, plămâni, splină)
5 legături de ceapă verde
2 legături de usturoi verde
2 legături de pătrunjel
2 legături de mărar
4-5 ouă
Sare
Piper
1 lingură de ulei de măsline,
prapurul de la miel
Mod de prepare pentru drobul de miel tradiţional
Curăţă şi pune la fiert organele: taie-le în bucăţi micuţe astfel încât să intre în maşina de tocat sau roagă măcelarul să le toace el. Pune-le într-o oală şi adaugă sare. Lasă să dea un clocot şi ia spuma care se formează la suprafaţa. Spală verdeaţa şi toac-o mărunt. Toacă ceapa fin şi căleşte-o puţin.
Dă organele prin maşina de tocat şi amestecă-le cu verdeaţa. Adaugă în maşina de tocat şi ceapa călită şi 4-5 ouă crude întregi. Adaugă condimentele, sare şi piper şi pune prapurele într-o tavă, adaugă compoziţia şi înveleşte-o în prapure. Încinge cuptorul dinainte la 200 de grade.
Ţine la cuptor pentru aproximativ 50 de minute şi apoi serveşte. Pentru a face drobul umplut cu ouă fierte, fierbe 3-4 ouă tare şi în tava pregătită cu prapurele pune jumate din compoziţia de carne. Aşează ouăle şi apoi pune restul de compoziţie şi înveleşte bine cu prapurele.
Friptură de miel cu rozmarin şi cartofi aurii
Ingrediente pentru friptură de miel cu rozmarin şi cartofi aurii
3 kg pulpă de miel
50 g slănină
4 căţei usturoi
3 ramuri de rozmarin
2 linguri ulei
300 ml vin roşu
Sare
Piper
Cartofi albi
Mod de preparare friptură de miel cu rozmarin şi cartofi aurii
Crestează pulpa de miel şi împăneaz-o cu usturoi şi slană. Introdu crenguţele de rozmarin din loc în loc şi condimentează cu sare şi piper. Aşează pulpa într-o tavă, adaugă ulei şi vin.
Lasă friptura la cuptor pentru 3 ore la foc potrivit. Din când în când, poţi stropi friptura cu sosul din tavă. Cartofii curăţă-i şi condimentează-i cu sare, piper şi rozmarin şi pune-I într-o tavă. Dă-i şi pe ei la cuptor până devin aurii.
Friptură de miel cu cimbru la cuptor Friptură de miel la cuptor - Ingrediente:
sare, după gust
piper, după gust
câteva fire de usturoi verde, după preferinţă
1 lingură tarhon
1 lingură cimbru
1 lingură unt topit
apă
Friptură de miel la cuptor - Mod de preparare
Speli pulpa de miel, o sărezi şi o piperezi şi o laşi deoparte, la rece, 30 de minute. Toci cele câteva fire de usturoi verde cu frunze cu tot. Aşezi pulpa într-o tavă adâncă, cu câteva linguri de apă sau chiar un pahar, o ungi cu untul topit şi presari tarhonul, cimbrul şi usturoiul tocat.
Dai tava la cuptorul încins, în prealabil. Stropeşti pulpa de miel din când în când cu zeama din tavă, până se rumeneşte. Dacă vrei, serveşti cu cartofi sau morcovi la cuptor şi o salată verde.