Sarmale în foi de varză

Sarmale jpeg

Tradiţionalele sarmale sunt nelipsite de pe masa de sărbători. Prepară-le alături de familia ta!

Ingrediente:

1 kg carne tocată amestec de vită şi porc 6 cepe mărişoare 100 ml ulei 500 g suc de roşii pătrunjel 200 g orez mărar sare piper (boabe şi măcinat) 1-2 crenguţe de cimbru 1 varză murată

Mod de preparare:

Cureţi ceapa şi o tai mărunt. O pui la călit într-un vas cu o cană de apă şi cu 100 ml de ulei. Speli orezul în mai multe ape şi-l aşezi peste ceapă. Ţii totul pe foc încă 5 minute, apoi dai deoparte şi laşi la răcit. Amesteci carnea tocată cu 300 ml suc de roşii, pătrunjelul şi mărarul tocate, sarea, piperul, iar deasupra torni orezul şi ceapa.

Pui varza la desărat în apă rece timp de o oră. Desparţi frunzele de varză una câte una, iar cele mai mari le păstrezi pentru înfăşurat. Cele mai mici le tai cât mai mărunt şi le amesteci cu 100 ml suc de roşii, piper boabe şi cimbru. Într-un vas, aşezi un strat de frunze de varză, iar deasupra pui un strat de sarmale, unul de frunze tocate şi încă un strat de sarmale. Sucul de roşii rămas îl dizolvi cu apă şi umpli vasul cât să acopere sarmalele. Pui pe oală un capac şi o dai la cuptor, la foc mic.

Pentru un gust mai bun, printre ele poţi strecura şi bucăţele de slăninuţă sau de costiţă afumată.

Dificultate medie

12 porţii

Timp de preparare: 3h