Ștrudel cu mere și nuci
Indiferent de anotimp, deserturile cu nuci sunt la îndemână. Orice gospodină are în cămară câteva nuci, iar această reţetă simplă şi delicioasă e perfectă pentru un astfel de desert.
Ingrediente pentru ştrudel cu mere și nuci
Pentru aluat:
250 g făină
1 ou
1 praf de sare
2 linguri ulei
120 ml apă
Pentru umplutură:
6 mere dulci
2 linguri zeamă de lămâie
120 g zahăr
1 lingură scorțișoară
200 g miez de nuci
50 g stafide (opțional)
Pentru uns:
50 g unt
1 gălbenuș
2 linguri lapte
zahăr pudră, pentru decor
frișcă, pentru servit
Cum prepari ştrudel cu mere și nuci
Pentru aluat, cerni făina, iar în mijlocul ei faci o gropiță, pui oul, sarea și începi să amesteci. Adaugi uleiul și apa caldă și frămânți până ce aluatul devine omogen și elastic. Îl transferi într-un castron curat, îl acoperi și îl lași deoparte până ce pregătești umplutura.
Hidratezi stafidele 15 minute în apă caldă, apoi le scurgi. Cureți merele de coajă, cotoare și de semințe, le tai cubulețe și le stropești cu zeama de lămâie. Amesteci zahărul cu scorțișoara și tai mărunt miezul de nucă.
Împarți aluatul în două. Întinzi o foaie subțire, o ungi cu jumătate din cantitatea de unt topit și răcit, apoi adaugi jumătate din cantitatea de zahăr, mere, nuci și stafide. Rulezi strâns foaia, sigilezi capetele și o pui într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Procedezi la fel cu restul ingredientelor. Ungi ștrudelele cu gălbenușul bătut cu lapte și le coci 40-45 de minute, la 180 °C.
Le servești decorate cu zahăr pudră și cu frișcă.