Tartă cu brânză şi pere
Perele sunt benefice pentru sănătate, de aceea e bine să le mănânci cât mai des, crude sau în diverse deserturi. Conţin vitaminele C (5 mg la 100 g de fruct), E, vitamine din grupul B, provitamina A. Oferă numeroase minerale şi oligoelemente, precum şi fibre (2-3 g la 100 de grame).
Ingrediente
Pentru blat 400 g biscuiţi digestivi 150 g unt
500 g brânză grasă de vaci
250 g smântână cu 30% grăsime
2 ouă
150 g zahăr
250 g căpşuni congelate
150 g zahăr
1 plic gelatină
550 ml apă
3 pere
Mod de preparare
Macini biscuiţii şi-i amesteci cu untul topit în prealabil. Formezi un aluat pe care-l pui într-o tavă cu pereţii detaşabili şi-l dai la frigider 30 de minute. Între timp, pregăteşti umplutura. Mixezi brânza cu smântâna, ouăle şi zahărul până devin o cremă. Torni crema de brânză peste blatul de biscuiţi şi dai tava la cuptor 1 oră, până când prăjitura se va rumeni pe margini, chiar dacă pe mijloc va fi moale. O laşi să se răcească în tavă.
Pentru decor, dai prin blender căpşunile cu 100 g de zahăr şi le pui pe foc până se topeşte zahărul. Înmoi gelatina, 10 minute, în puţină apă. Iei de pe foc căpşunile şi le amesteci cu gelatina. Torni compoziţia peste prăjitură. Pui apa la fiert împreună cu zahărul. Perele le tai în jumătate, le cureţi de cotor, seminţe şi coajă. Când apa clocoteşte, pui perele la opărit 2-3 minute. Le scoţi pe o farfurie să se răcorească, apoi le aşezi peste prăjitură. Dai desertul la rece 4 ore înainte să-l serveşti.