Tartă cu caise

tarta cu caise jpeg

În cazul în care ai musafiri în vizită, iar piaţa îţi este aproape, dă o fugă, ia nişte caise bine coapte şi prepară o tartă. Nu durează mult, iar cât se face mai schimbaţi o vorbă. Rezultatul este absolut delicios.

Ingrediente

Pentru aluat 250 g făină 100 g unt 2 linguri zahăr 3 linguri smântână 1 ou 2 gălbenuşuri 1 praf de sare

800 g caise bine coapte

2 albuşuri

100 g zahăr

50 g nuci sau migdale

1 lingură rom

1 lingură coajă rasă de lămâie

Mod de preparare

Pentru aluat, se freacă untul cu zahărul până se obţine o compoziţie spumoasă. Se adaugă, pe rând, oul şi cele două gălbenuşuri, amestecând mereu, apoi praful de sare, smântâna, iar la sfârşit, făina în ploaie. Se amestecă cu o lingură de lemn până se omogenizează, apoi se lasă la frigider circa 30 de minute. Între timp, se spală caisele, se usucă cu prosoape absorbante, se scot sâmburii şi se lasă la scurs. Se bat spumă albuşurile împreună cu zahărul, se amestecă cu nucile sau migdalele măcinate, romul şi coaja rasă de lămâie.

Se întinde aluatul în foaie, se tapetează cu ea o formă rotundă unsă şi tapetată, îmbrăcând pereţii tartei şi lăsând ca dimensiunea aluatului să depăşească puţin pereţii formei şi se înţeapă în câteva locuri.Se toarnă crema de nuci sau migdale în interiorul tartei, se pun caisele cu partea bombată în sus, se strâng uşor marginile aluatului în jurul umpluturii şi se pune tarta în cuptorul preîncălzit pentru circa 45 de minute, până se rumeneşte frumos deasupra.