Tartă cu gutui

tarta cu gutui jpeg

Primeşte-ţi invitaţii cu o felie din această delicioasă tartă cu gutui.

Ingrediente Pentru blat 200 g făină 100 g unt rece 1 praf de sare 5 linguri apă rece

Pentru umplutură

5 mere

1 praf scorţişoară

1 gutuie

1 lingură zahăr

100 g frişcă

150 ml apă

Pentru aluatul sfărâmicios

200 g făină

100 g unt

3 linguri zahăr

Pentru decor

1 gutuie

4 linguri zahăr

1 baton scorţişoară

2 steluţe de anason, opţional

1 lingură seminţe de dovleac

2 linguri unt

4-5 mieji de nucă

Mod de preparare

Pentru blat, frămânţi făina cu untul rece tăiat cubuleţe şi puţină sare. După ce capătă un aspect sfărâmicios, torni apa rece şi frămânţi până când se omogenizează. Întinzi o foaie din aluat, o aşezi în tavă, inclusiv pe margini, o înţepi din loc în loc şi o dai la cuptor până când blatul începe să se rumenească. Îl scoţi şi-l laşi la răcorit.

Pentru umplutură, cureţi gutuia, îi îndepărtezi cotorul şi cutia cu seminţe şi o toci. O pui în apă cu o lingură de zahăr şi o fierbi până scade sosul. Adaugi merele curăţate, tăiate cubuleţe şi date cu un praf de scorţişoară. Când sucul s-a evaporat, adaugi frişca bătută. Torni compoziţia peste blat.

Pentru aluatul sfărâmicios, frămânţi făina cu untul rece şi zahărul, până capătă un aspect nisipos. Pui aluatul peste tartă şi o dai la cuptor până când se rumeneşte.

Pentru decor, cureţi gutuia şi o tai felii rotunde. Topeşti untul cu zahărul, aşezi feliile de gutuie, scorţişoara, miejii de nucă, anasonul şi ţii pe foc până când se înmoaie. Aşezi feliile de gutuie peste tartă, torni siropul şi presari seminţele de dovleac descojite.