Tartă cu lămâie
De multe ori o lămâie ne poate tăia starea de greaţă sau ne poate ajuta în cazul unei crize de bilă. Te recuperezi mai uşor după o criză biliară dacă bei, timp de o săptămână, decoct de lămâie. O prepari astfel: la un litru de apă, pui două+trei lămâi tăiate cubuleţe. După ce au fiert acoperi vasul cu un capac. Când s-a răcit, bei câte trei căni cu decoct de lămâie pe zi, înainte de mesele principale ale zilei.
Ingrediente (1 tavă)
Pentru blat 300 g făină 3 ouă 150 g unt 75 g zahăr pudră coajă de lămâie 1 praf de sare
4 gălbenuşuri
4 linguri zahăr
150 ml frişcă
sucul de la 2 lămâi
50 g miere
coajă de lămâie confiată
Mod de preparare
Tai untul rece în cuburi şi-l amesteci cu făina. Încorporezi zahărul, sarea, coaja de la lămâie şi ouăle. Formezi o bilă din aluat, pe care o dai la rece minimum 30 de minute, învelită în folie alimentară. Întinzi aluatul, şi-l pui în formă, inclusiv pe margini. Îl înţepi din loc în loc cu furculiţa şi-l dai la cuptor 15-20 de minute.
Între timp, prepari umplutura. Freci gălbenuşurile cu zahărul, iar când s-a topit, adaugi frişca şi sucul de lămâie. Scoţi aluatul de tartă din cuptor, torni umplutura şi mai laşi la foc mic 30 de minute. După ce s-a răcorit, ungi cu miere şi presari coajă de lămâie confiată.