Tartă cu pere şi nuci
Această reţetă de tartă cu pere şi nuci reuşeşte să dea acel aer festiv al sărbătorilor şi va ridica prăjitura aceasta la cea mai de sus ştachetă.
Ingrediente
- Pentru aluat
280 g făină 1 praf de sare 250 g unt 1 ou 1 lingură oţet 2 linguri apă de la gheaţă
- Pentru umplutură
6 pere tari (dar bine coapte)
150 g zahăr brun
2 linguri zeamă de portocală
60 g făină
- Pentru glazură
100 g nuci prăjite
100 g unt nesărat
80 g zahăr
50 g făină
1 linguriţă pudră de scorţişoară
Mod de preparare
Se amestecă, într-un castron mare, făina, sarea şi untul tăiat bucăţele, până se formează un aluat nisipos.
Separat, se bat împreună oul, apa şi oţetul, apoi se amestecă cu aluatul nisipos şi se frământă până devine omogen şi elastic. Se înveleşte într-o folie alimentară şi se lasă circa 30 de minute la frigider.
Se curăţă perele de coajă, se taie în jumătate şi se îndepărtează căsuţele cu sâmburi. Şase jumătăţi de pere se păstrează deoparte, iar restul se taie cubuleţe, se amestecă cu 3 linguri de zahăr şi zeama de portocale apoi se pun la fiert, circa 5-6 minute, până se înmoaie fructele, având grijă să nu se zdrobească. Se dau deoparte de pe foc şi se lasă la răcit (puteţi folosi fructele din compotul de pere).
Separat, se amestecă făina cu restul de zahăr şi se adaugă peste perele fierte şi răcite, amestecând uşor.
Pentru glazură, se amestecă, într-un castron, nucile prăjite şi zdrobite, zahărul, făina şi scorţişoara. Se adaugă apoi untul, amestecând până se leagă compoziţia. Se întinde aluatul de tartă în foaie subţire, se tapetează cu ea interiorul unei forme de tartă, lăsând marginile aluatului mai mari decât dimensiunile formei.
Se înţeapă cu furculiţa în mai multe locuri, se toarnă umplutura, se adaugă glazura şi jumătăţile de pere păstrate, se adună marginile aluatului peste umplutură şi se coace tarta cu pere si nuci în cuptorul bine încins circa o oră, până se rumeneşte frumos deasupra. Tarta cu pere şi nuci se taie după răcirea completă.
sursa foto: Shutterstock
Citeşte si: