Tartă răcoritoare cu afine

tarta cu afine jpeg

Vara, deserturile cu fructe sunt un deliciu, iar unele dintre ele nu necesită prea mult efort. Răsfaţă-te cu gustul de afine într-o tartă răcoritoare cu blat de biscuiţi, care te va cuceri de la prima degustare.

Ingrediente

Pentru blat

150 g biscuiţi cu scorţişoară sau alte arome 120 g nucă 3 linguri zahăr brun 4 linguri unt, topit

Pentru cremă

350 g afine

300 g zahăr

apă

3 ouă

2 gălbenuşuri

1 praf de sare

120 ml zeamă de lămâie

4 linguri unt, la temperatura camerei, tăiat bucăţele

Pentru decor

extra afine

zahăr

frunze cimbru, opţional

Mod de preparare

Preîncălzeşti cuptorul la 180 °C. Dai biscuiţii la blender, până sunt perfect mărunţiţi. Încorporezi nuca pisată şi zahărul. Amesteci cu untul, până obţii un amestec asemănător pesmentului. Pui într-o tavă de tartă, tapetând inclusiv pereţii. Dai la cuptor 10-12 minute. Laşi la răcit.

Dai pe foc într-un vas afinele, 200 g zahăr şi 60 ml apă. Laşi până aproape să dea în clocot, apoi reduci focul. Amesteci din când în când, timp de 15 minute, până obţii un piure. Încorporezi ouăle, gălbenuşurile, , zeama de lămâie şi restul de zahăr. Amesteci continuu până începe să se îngroaşe, aproximativ 10 minute. Dai compoziţia printr-o sită. Laşi la răcit câteva minute, apoi combini treptat cu untul, până se topeşte complet.

Torni crema peste crustă, în tavă. Nivelezi şi laşi să se răcească 2 ore. Decorezi cu afine uşor umezite, date prin zahăr şi frunze de cimbru, opţional.

Sursa https://theviewfromgreatisland.com