Tort-aperitiv cu brânză şi salam
Vrei să-ţi încânţi musafirii la petrecerea de Sfântul Ion? Cu ajutorul nostru, vei aşeza pe masa plină de bucate un aperitiv de sărbătoarecu care-i vei lăsa muţi de uimire.
Ingrediente (8 porţii)
Pentru blat 250 g făină 80 g măsline negre tocate 1 lingură boia de ardei dulce 1 linguriţă condimente uscate (cimbru, rozmarin şi oregano) 2 căţei de usturoi 20 g drojdie 150 ml apă călduţă 1/2 linguriţă zahăr 3 linguri ulei de măsline 1 linguriţă sare
200 g unt
500 g brânză de vaci
1 lingură pătrunjel verde tocat
200 g brânză telemea
150 g felii subţiri pastramă de pui
250 g cârnaţi uscaţi
2 roşii
150 g felii subţiri salam cu măsline
50 g măsline verzi
3 roşii cherry galbene
50 g brânză de oi uscată
sare
Mod de preparare
Amesteci toate ingredientele de la blat şi frămânţi un aluat potrivit de tare, pe care îl laşi la dospit o oră. Tapetezi o formă de tort unsă cu hârtie de copt, pui aluatul întins şi mai laşi la crescut 20 de minute. Coci timp de 30 de minute, laşi să se răcească şi îl tai în două.
Omogenizezi untul moale cu brânza de vaci. Păstrezi 1/4 din ea, iar restul o amesteci cu sare, după gust, şi pătrunjel verde. Pui jumătate pe primul blat, aşezi felii de telemea, ungi cu o cantitate mică de cremă şi pui feliile de pastramă. Ungi cu cremă din nou şi aşezi a doua jumătate de blat.
Îl îmbraci cu cremă de brânză şi aşezi pe laturile tortului felii de cârnaţi tăiate subţiri. Acoperi cu felii de roşii alternativ cu cele de salam cu măsline. Acoperi centrul tortului cu măsline verzi, cu roşii cherry galbene, tăiate felii, şi cu pătrunjelul verde.
Razi brânza de oi şi o aşezi în strat subţire pe o hârtie de copt. O introduci la cuptor până când capătă o formă de grilaj. Faci cu un poş floricele cu brânza oprită şi decorezi cu felii de cârnaţi rulate şi grilaj de brânză (ca în imagine).