Tort cu brânză şi căpşuni

tort cu branza si capsuni jpeg

Acest tort special poate fi preparat fie de Dragobete, fie de 1 ori 8 Martie, fie de orice altă zi deosebită din viaţa ta ori a cuiva drag.

Ingrediente (1 tort)

Pentru blat 6 ouă 4 linguri făină 2 linguri nucă măcinată 6 linguri zahăr 1 esenţă de rom

300 g brânză de vaci

300 g frişcă

100 g smântână

1 esenţă de vanilie

2 plicuri gelatină

300 g căpşuni

4 căpşuni

200 g frişcă

2 linguri alune nesărate măcinate

5 alune de pădure

Cum se prepară

Gălbenuşurile se bat cu zahărul până devin cremoase. Se bat albuşurile spumă cu un praf de sare şi se încorporează treptat în compoziţia de gălbenuşuri. Se adaugă esenţa de rom, făina şi nuca măcinată, amestecând încet de jos în sus. Se toarnă aluatul într-o formă de tort unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se dă la cuptor, la foc potrivit, pentru 25-30 de minute. Se lasă la răcit.

Se freacă brânza scursă bine cu smântâna, se adaugă frişca bătută şi esenţa de vanilie. Se spală căpşunile, se taie bucăţele şi se adaugă în crema de brânză. Se înmoaie gelatina în 50 ml de apă, se topeşte pe foc, se lasă să se răcească puţin şi se adaugă în crema de brânză, amestecând bine.

Blatul se taie în două. Se aşază prima foaie într-o formă de tort, se însiropează cu sirop făcut din apă, zahăr şi esenţă de vanilie, se întinde crema de brânză şi se pune a doua foaie de blat însiropată. Se acoperă tortul cu o folie de plastic şi se dă la frigider pentru trei ore. Se scoate din formă, se aşază pe un platou şi se decorează cu frişcă, căpşuni, alune măcinate şi întregi.