Tort cu căpşuni
Şi acum mă mai gândesc la tortul pregătit weekendul trecut pentru cei dragi. Vreţi şi voi reţeta? Iat-o:
Ingrediente (1 tort) Pentru aluat 3 ouă 250 g zahăr pudră 250 g făină 1/2 plic praf de copt zeama de la 1 lămâie
Pentru cremă
500 g căpşuni
200 g zahăr
6 ouă
100 ml vin alb sec
colorant alimentar roşu
200 g smântână
căpşuni, pentru decor
Mod de preparare
Într-un vas, baţi spumă ouăle cu zahărul. Încorporezi praful de copt, făina şi zeama de lămâie. Pui compoziţia într-o tavă rotundă. Dai la cuptor, la foc mediu, aproximativ 30 de minute. Verifici cu o scobitoare să fie copt blatul.
După ce l-ai scos de la cuptor, îl laşi să se răcească şi îl tai în două. Partea bombată o scobeşti, fiindcă în interior va intra crema. Între timp, mixezi la blender căpşunile cu 100 g de zahăr. Separat, baţi gălbenuşurile cu restul zahărului până când acestea devin un amestec albicios. Adaugi vinul şi albuşurile şi mixezi până când obţii o densitate ca mierea. Amesteci cele două compoziţii, torni smântâna şi împarţi crema în două boluri. În unul pui suficient colorant ca să obţii un roşu-aprins.
Crema fără colorant o pui în blatul scobit, sub formă de iglu. Peste ele, adaugi blatul plat. Pe un platou, răstorni prăjitura rezultată, apoi ornezi cu crema roşie, cu bucăţi de căpşuni şi laşi la rece cel puţin o zi.