Tort cu ciocolată şi mentă
Menta şi ciocolata o combinaţie foarte gustoasă într-o prăjitură. Din acest motiv am preparat un tort cu ciocolată şi mentă, pentru toate gusturile. Cu frunzele de mentă poţi decora prăjitura cu ciocolată, îngheţatele, cremele dulci, dar şi prăjiturile cu fructe.
Menta se foloseşte însă şi la mâncăruri. Spre exemplu, sosul de mentă care se serveşte alături de o friptură mai grasă se pregăteşte dintr-o cană de oţet pusă la încins într-o tigaie, peste care se presară două linguri de zahăr şi un mănunchi de mentă tocată fin. Se lasă pe foc aproximativ 20 de minute, adăugând după gust mai mult zahăr sau chiar mentă. Se poate păstra într-un vas etanş cam 2-3 luni, la loc răcoros.
Ingrediente (1 tort)
Pentru blat 120 g ciocolată neagră rasă 70 ml ulei 320 g făină 70 g cacao 1 linguriţă praf de copt 1 praf de sare 2 ouă 4 linguriţe unt la temperatura camerei 150 g zahăr 1 linguriţă esenţă de vanilie 60 g iaurt câteva frunze de mentă tocată 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
5 linguri zahăr pudră
2 linguri cacao
1 lingură lapte
esenţă rom
50 g unt
1 lingură ulei
Mod de preparare
Încălzeşti uleiul într-o cratiţă în care adaugi ciocolata rasă. Laşi până se topeşte. Dai deoparte, dar continui să amesteci încă un minut. Separat, amesteci făina, cacaua, praful de copt, sarea şi bicarbonatul. Laşi deoparte.
Mixezi zahărul, menta şi untul. Adaugi ouăle, unul câte unul şi esenţa de vanilie. Baţi continuu şi adaugi făina în ploaie, alternând cu iaurtul. Amesteci până când compoziţia devine moale. Încorporezi ciocolata topită. Încingi cuptorul şi ungi cu ulei şi făină o tavă cu fund detaşabil. Torni amestecul în tavă. Coci 35-40 de minute sau până trece testul cu scobitoarea. Laşi blatul să se răcească 10-15 minute.
Pentru glazură, amesteci toate ingredientele şi aşezi vasul pe baie de aburi, până când compoziţia devine consistentă. Torni peste tort, nivelezi şi-l serveşti după ce s-a răcit.