Tort cu cremă de zahăr ars

tort cu crema de zahar ars jpeg

Ştim cu toţii că pregătirea deserturilor îţi ia mult timp. Dar sunt şi cele din categoria simplu şi bun. Este şi cazul tortului cu cremă de zahăr ars.

Ingrediente (1 tort) Pentru crema de zahăr ars 8 ouă 1 l lapte 250 g zahăr pentru cremă 250 g zahăr pentru caramelizat 1 lingură margarină

Pentru blat

5 ouă

200 g zahăr

250 g făină

1 praf de sare

1 fiolă esenţă de vanilie

Pentru decor

frişcă

ciocolată

Mod de preparare

Pregăteşti mai întâi compoziţia pentru cremă. Mixezi bine ouăle cu zahărul şi adaugi laptele mixând în continuare. Pentru blat, baţi albuşurile spumă tare cu un praf de sare, adaugi gălbenuşurile treptat, esenţa şi la sfârşit presari făina pe toată suprafaţa. O încorporezi în compoziţie amestecând uşor, de jos în sus, cu o lingură de lemn.

Caramelizezi într-o cratiţă mai mărişoară zahărul, îl întinzi pe pereţii cratiţei, după care îl laşi să se întărească. După ce s-a întărit caramelul, ungi cratiţa cu margarină, torni compoziţia pentru cremă, iar peste ea pui compoziţia de blat. Netezeşti uşor cu o lingură. Să nu vă speriaţi dacă se amestecă compoziţiile, deoarece se vor separa la copt.

Introduci cratiţa în cuptorul preîncălzit, la foc mic, pentru o oră şi 15 minute. Blatul de deasupra trebuie să fie bine rumenit. Laşi tortul să se răcească foarte bine în cratiţă (câteva ore sau de seara până dimineaţa), după care îl răstorni pe un platou. Nu este nevoie să-l însiropezi, pentru că acesta va fi însiropat de la siropul de caramel. Îl decorezi cu frişcă şi ciocolată, după inspiraţie, şi-l laşi la rece până îl serveşti.