Tort cu nuci şi marţipan
Marţipanul este preparat din pastă fină de migdale şi zahăr. Este folosit ca atare, sau, de cele mai multe ori, pentru a înnobila alte deserturi.
Ingrediente (1 tort)
Pentru blat 5 ouă 5 linguri zahăr 3 linguri făină 150 g nuci măcinate 1 esenţă de vanilie
900 ml frişcă lichidă
2 plicuri întăritor de frişcă
100 g zahăr pudră
150 g miez de nucă măcinat
1 esenţă de vanilie
200 g marţipan
100 g frişcă lichidă
50 g miez de nucă
50 g zahăr pudră
1 lingură cacao
Mod de preparare
Baţi albuşurile spumă tare cu zahărul şi un praf de sare. Adaugi gălbenuşurile unul câte unul, esenţa de vanilie şi nuca măcinată. Pui făina cernută şi amesteci uşor, de jos în sus. Torni compoziţia într-o formă detaşabilă de tort unsă şi tapetată şi coci în cuptorul preîncălzit 30-40 de minute. Laşi să se răcească, după care îl tai în două.
Pentru cremă, baţi frişca bine cu zahărul pudră şi amesteci cu nuca măcinată, esenţa de vanilie şi cu întăritorul. Aşezi pe un platou o parte de blat, pui jumătate din cremă, a doua parte de blat şi restul de cremă, îmbrăcându-l şi pe margini. Dai la rece.
Frămânţi marţipanul cu puţin zahăr pudră, întinzi o foaie groasă de 3 mm şi tai cu o formă steluţe. Lipeşti pe marginile tortului steluţe, ornezi deasupra cu frişcă bătută şi-l decorezi cu steluţe şi miez de nucă (ca în imagine). Presari cacao şi dai la rece până în momentul servirii.