Tort cu nuci şi marţipan

tort cu nuci si martipan jpeg

Marţipanul este preparat din pastă fină de migdale şi zahăr. Este folosit ca atare, sau, de cele mai multe ori, pentru a înnobila alte deserturi.

Ingrediente (1 tort)

Pentru blat 5 ouă 5 linguri zahăr 3 linguri făină 150 g nuci măcinate 1 esenţă de vanilie

900 ml frişcă lichidă

2 plicuri întăritor de frişcă

100 g zahăr pudră

150 g miez de nucă măcinat

1 esenţă de vanilie

200 g marţipan

100 g frişcă lichidă

50 g miez de nucă

50 g zahăr pudră

1 lingură cacao

Mod de preparare

Baţi albuşurile spumă tare cu zahărul şi un praf de sare. Adaugi gălbenuşurile unul câte unul, esenţa de vanilie şi nuca măcinată. Pui făi­na cernută şi amesteci uşor, de jos în sus. Torni compoziţia într-o formă detaşabilă de tort unsă şi tapetată şi coci în cuptorul preîncălzit 30-40 de minute. Laşi să se răcească, după care îl tai în două.

Pentru cremă, baţi frişca bine cu zahărul pudră şi amesteci cu nuca măcinată, esenţa de vanilie şi cu întăritorul. Aşezi pe un platou o parte de blat, pui jumătate din cremă, a doua parte de blat şi restul de cremă, îmbrăcându-l şi pe margini. Dai la rece.

Frămânţi marţipanul cu puţin zahăr pudră, întinzi o foaie groasă de 3 mm şi tai cu o formă steluţe. Lipeşti pe marginile tortului steluţe, ornezi deasupra cu frişcă bătută şi-l decorezi cu steluţe şi miez de nucă (ca în imagine). Presari cacao şi dai la rece până în momentul servirii.