Tort cu portocale
Uşor complicat, dar în aceeaşi măsură sofisticat şi elegant, tortul nu trebuie să lipsească de pe masa de Sărbători, sau, de ce nu, din meniul de weekend.
Ingrediente Pentru blat
6 ouă
150 g zahăr
sare
130 g făină
1 lingură zeamă de portocală
coajă rasă de portocală
Pentru cremă
200 g zahăr
100 ml lapte
6 gălbenuşuri
200 g unt
1 lingură zeamă de portocală
1 păstaie de vanilie
Pentru portocale glasate
2 portocale
150 g zahăr
100 ml apă
Pentru ornat
coajă de portocală glasată
fructe glasate
2 linguri zahăr pudră aromatizat cu vanilie
Mod de preparare
Pentru blat, baţi, în bain-marie, gălbenuşurile cu zahărul şi un praf de sare până devine o compoziţie spumoasă şi îşi dublează volumul. Iei de pe foc şi continui să baţi până
se răceşte. Adaugi coaja rasă şi zeama de portocală şi făina treptat. La sfârşit, încorporezi delicat albuşurile bătute spumă tare. Torni compoziţia într-o formă de tort tapetată cu
folie de copt şi o dai la cuptor, la foc potrivit, circa 45 de minute.
Freci spumă zahărul cu gălbenuşurile. Adaugi laptele, păstaia de vanilie, tăiată pe lungime, şi fierbi în bain-marie, amestecând, până se îngroaşă. Iei de pe foc şi amesteci până se răceşte. Adaugi zeama de portocală, apoi untul şi omogenizezi.
Cureţi portocalele de coaja galbenă şi coaja albă, le tai rondele subţiri şi le scurgi de zeamă. Fierbi apa cu zahărul până se leagă ca un sirop. Adaugi pe rând rondelele de portocale, le laşi câteva minute să clocotească, apoi le scoţi pe o farfurie.
Tai blatul în două. Întinzi jumătate din cremă pe prima foaie, adaugi rondelele de portocală şi fructe glasate, pui restul de cremă, apoi aşezi a doua foaie. Decorezi cu coajă de portocală şi fructe glasate, cerni deasupra zahăr pudră vanilat şi laşi tortul circa 3 ore la rece înainte de a fi servit.