Tort cu rom şi gem de afine

tort cu rom gem afine jpeg

Pentru această reţetă de tort cu rom şi gem de afine, poţi folosi la prepararea blatului, lapte de capră. El este apreciat pentru beneficiile sale încă din timpuri străvechi. De altfel, ,,lichidul miraculos'' sau ,,esenţa vindecătoare'', după cum îl denumea Hipocrate, a reprezentat unul dintre secretele frumuseţii reginei Cleopatra. Specialiştii afirmă că laptele de capră reprezintă o sursă bogată de minerale (calciu, fosfor, potasiu, magneziu) şi vitamine (A, B1, B2 şi C).

Tort cu rom şi gem de afine - Ingrediente (1 tort)

Pentru blat 125 g unt 200 g zahăr 5 ouă 150 g făină 50 g amidon 1 praf de copt

3 pliculeţe gelatină

500 ml frişcă lichidă

50 g zahăr

125 ml lapte,

1 esenţă de vanilie

4 linguri rom

250 g gem de afine

fructe uscate pentru decor

Tort cu rom şi gem de afine - Mod de preparare

Pentru blat, se mixează untul moale cu zahărul. Se adaugă ouăle şi făina cernută cu amidonul şi praful de copt. Se toarnă aluatul într-o tavă mai îngustă, unsă şi acoperită cu hârtie de copt. Se introduce în cuptorul preîncălzit pentru 20-30 de minute.

Se pune gelatina la înmuiat în apă rece. Frişca se bate cu zahărul. Laptele se amestecă cu esenţa de vanilie şi se pune pe foc. Se aduce la punctul de fierbere şi se dă deoparte. Se adaugă romul şi gelatina, amestecând ­până gelatina s-a topit complet şi se lasă la răcit. Se adaugă frişca şi se omogenizează.

Se taie blatul rece în trei. Se aşază prima foaie, se unge cu gem, se pune frişcă şi se continuă la fel şi cu celelalte foi. Se îmbracă şi se decorează tortul cu frişcă şi cu fructe uscate (ca în imagine). Se lasă la rece cel puţin 2-3 ore.