Tort de îngheţată de vanilie

tort de inghetata de vanilie jpeg

Reţeta desertului îngheţat ar putea avea origini vechi de patru milenii. Se spune că în Mesopotamia au existat pe malul râului Eufrat locuri special amenajate pentru răcirea alimentelor. Aşa a apărut gheaţa, care mai târziu a fost utilizată de chinezi în reţetele de îngheţată şi de grecii care comercializau conuri de gheaţă amestecată cu fructe şi miere. Împăratul Nero (37-68 e.n.) era şi el un împătimit al gustului de gheaţă fructată. El poruncea supuşilor să-i aducă zăpadă şi gheaţă din munţi, pentru un desert curat, cu gust desăvârşit.

Ingrediente

1 pachet biscuiţi digestivi, de cacao 3 linguri esenţă de vanilie 400 ml lapte 400 ml smântână pentru frişcă 150 g zahăr pudră 4 gălbenuşuri 200 g afine Mod de preparare

Baţi gălbenuşurile cu zahărul până ce se topeşte. Aşezi laptele amestecat cu smântâna pe foc şi când s-a încălzit îl torni uşor peste crema de gălbenuşuri. Pui laptele înapoi pe foc, amesteci şi, când începe să se îngroaşe, torni esenţa de vanilie. Dai deoparte şi laşi la răcorit.

Pui îngheţata într-un vas în congelator şi o amesteci din oră în oră pentru a nu se forma cristale de gheaţă. După 3 ore, tapetezi o formă rotundă cu folie alimentară. Aşezi un strat de biscuiţi, întinzi jumătate din îngheţată şi pui câteva afine. Pui un alt strat de biscuiţi, adaugi restul de îngheţată şi aşezi afine uşor zdrobite. Dai la congelator câteva ore. Înainte să serveşti, mai presari afine.