Tort răcoros de coacăze şi zmeură

coacaze jpeg

Pofteşti la un desert special cu fructe de sezon? Prepară acest tort aromat de coacăze şi zmeură. Frişca pufoasă şi blaturile au un gust minunat, iar fructele acrişoare şi zemoase te energizează şi te răcoresc rapid.

Pentru blat

500 g unt 10 ouă 600 ml lapte dulce 200 ml apă 1 kg făină 2 linguri zahăr 1 praf de sare

Pentru umplutură

400 g fructe de pădure (zmeură, coacăze, merişoare)

400 ml frişcă bătută

Pentru decor

100 ml frişcă

100 g fulgi de ciocolată albă (sau fulgi de cocos)

zahăr pudră

Preparare

Pentru blaturi, torni laptele şi apa într-un vas neaderent cu pereţii largi, adaugi untul, zahărul, sarea şi aduci lichidul la punctul de fierbere. Torni toată cantitatea de făină dintr-o dată, amestecând rapid şi energic, cu o lingură de lemn sau tel, pentru a nu se face cocoloaşe. Amesteci până când aluatul se desprinde de pereţii vasului.

Dai să se răcească bine, după care încorporezi ouăle treptat. Aşezi într-o formă mică de tort hârtie de copt, introduci aluatul în poş şi faci trei blaturi, turnând aluat sub formă de cercuri concentrice, începând de la exterior spre interior.

Le coci pe fiecare în cuptorul preîncălzit circa 30 de minute, având grijă să nu se rumenească prea tare. Le laşi să se răcească. Pentru cremă, amesteci frişca cu fructele de pădure.

Aşezi un blat pe un platou, pui frişcă, al doilea blat, frişcă şi al treilea blat. Îl îmbraci pe margini cu frişcă şi-l tapezi cu fulgi de ciocolată albă sau de cocos. Îl presari deasupra cu zahăr pudră şi-l laşi la rece circa 2-3 ore înainte de a fi servit.