Pastry chef Roxana Tănase: „Când clienţii îmi dau libertatea să creez, sunt cea mai fericită“

2 roxana jpg jpeg

Să dai strălucirea din lumea modei pe tunica de cofetar nu e alegerea pe care ar face-o orice manechin. Totuşi, Roxana Tănase, model internaţional, a făcut acest lucru. O pasiune născută din joacă, acasă, s-a transformat într-un lucru serios şi, după cursuri, alături de mari cofetari la Paris, Roxana şi-a îndeplinit visul: atelierul Mousserie, unde, din pasiunea ei, se nasc deserturi fabuloase.

Pasiunea pentru dulciuri nu vine din copilărie, iar Roxana (28 de ani) spune că inspiraţia ei a fost Internetul. „În urmă cu 7 ani, am început să experimentez acasă, să reproduc diverse reţete de pe Pinterest. Făceam deserturi clasice: tort de morcovi, cheesecake, Pavlova. Pe-atunci eram studentă şi lucram şi ca model. Am călătorit foarte mult în Asia, Europa, făceam reclame, şedinţe foto. Toată lumea  mă vedea lucrând în continuare în modă, aşa că schimbarea a fost una radicală. Oricum, am rămas tot în domeniul frumosului“, povesteşte Roxana.

Cursuri la Paris

Şi pentru că pasiunea era atât de mare, a decis să testeze dacă îşi doreşte cu adevărat să lucreze în acest domeniu. „Am mers 6 luni în practică la Zexe, în laboratorul Anei Consulea, mentorul meu şi unul dintre cei mai buni cofetari din România. Am lucrat câte 12 ore pe zi, 6 zile din 7, câteodată fără nicio zi liberă, dar, după această perioadă, mi-am dat seama că asta e ceea ce-mi place să fac“, dezvăluie tânăra. Pasul următor a venit firesc: cursuri de specialitate în România şi de perfecţionare în Franţa, la celebra şcoală Lenôtre din Paris. „Când am revenit în România, am mai făcut, o perioadă, prăjituri de acasă. Evident că, acum, privind în urmă, îmi dau seama că nu aveau acelaşi gust şi acelaşi aspect, precum nişte deserturi făcute într-un laborator profesionist. Dar arătau bine şi erau gustoase, căci toată lumea mă întreba dacă într-adevăr le-am făcut eu.

Deserturi artizanale

Mi-aduc aminte cum am stat, la un singur tort, 24 de ore. Bucătăria «explodase», erau vase peste vase, iar eu mă chinuiam să fac un tort, care oricum nu a ieşit chiar cum am vrut. Am înţeles apoi că nu era vina mea, că nu greşisem nimic, pentru că tortul nu se putea face decât cu anumite echipamente profesioniste. Acela a fost momentul în care am luat decizia să trec la nivelul profesionist şi să am propriul laborator“, continuă Roxana. Aşa s-a născut 

atelierul Mousserie

, în octombrie 2018. „De când am propriul laborator de cofetărie, aici îmi petrec tot timpul. Ce mă amuză e că şi acum, la 4 ani de când am renunţat la modă, mai primesc diverse oferte în domeniu“, spune ea.

Printre prăjiturile de la Mousserie se regăsesc unele deserturi reinterpretate, precum tiramisu, cheesecake sau Foret Noire, deoarece clienţii din România preferă gusturile clasice. Însă predomină deserturile pe bază de ciocolată şi mousse-urile cu ciocolată. Roxana Tănase aduce însă în prim-plan şi gusturi exotice, în combinaţii îndrăzneţe. Un alt produs inedit, realizat după o reţetă învăţată la Lenôtre, conţine o umplutură de orez cu lapte. Tânăra recunoşte că are şi clienţi care îi lasă libertatea de a crea. „Am clienţi care comandă un tort şi-mi spun: fă-l cum vrei tu, cu ce ingrediente vrei tu. Atunci când clienţii îmi dau libertatea să creez, sunt cea mai fericită. Mă bucur foarte mult când îmi pot pune tuşa personală asupra unei prăjituri“, mărturiseşte Roxana. 

Pe o piaţă în care multe produse de cofetărie sunt realizate din premixuri, Roxana mizează pe ingrediente naturale şi spune că „nu te poţi numi cofetar dacă apelezi la «prafuri»“.  „Chiar şi o persoană care n-are nici cea mai mică pasiune pentru cofetărie poate să ia un praf, să-l amestece cu apă sau lapte şi să facă o prăjitură. E, însă, un drum foarte lung până la prăjiturile artizanale“, explică ea. Pe lângă importanţa pe care o acordă ingredientelor şi gustului, tânăra pastry chef pune mare preţ pe aspectul prăjiturilor, care, după diverse tehnici de decorare, se transformă în deserturi-bijuterie. În viitorul apropiat, Roxana îşi doreşte să introducă în gama de prăjituri, alături de cele clasice, propriile creaţii şi să extindă afacerea cu un boutique amenajat special pentru vânzare. „Să cresc frumos, dar natural“, concluzionează ea.

Text: Raluca Moisă

FOTO: Sorin Stana