Adu culoare în farfuria prichidelului tău!

bebe jpeg

Anda Calinici este... psiholog, meserie pe care o practică şi în prezent, dar este îndrăgostită de arta culinară şi, mai ales, de ciocolată şi de dulciuri. În 2011, Anda a fost primul ciocolatier român invitat la unul dintre cele mai importante evenimente din lume dedicate profesioniştilor: Campionatul Mondial al Meşterilor Ciocolatei, din Polonia.

Cu toate astea, nu se consideră un ciocolatier în adevăratul sens al cuvântului. «Este nevoie de multă muncă, de perseverenţă şi de timp. Competiţia mi-a confirmat că ciocolata cere multă pasiune şi răbdare”, spune tânăra. Gustos şi atrăgător Nu a renunţat la ciocolată, dar mai nou este fascinată de mâncarea pentru bebeluşi.

De curând, a devenit mămică pentru a doua oară, mândrindu-se cu fetiţa de 10 ani şi cu băieţelul de 1 an. Părinţii ştiu cât de mofturoşi sunt cei mici şi cât de greu este să fie stimulaţi prin combinaţii în farfurie cât mai atrăgătoare, gustoase şi mai jucăuşe.

image

Pasiunea cu care îmi explica, zilele trecute, cum se potrivesc anumite fructe sau legume cu peştele ori în ce combinaţii carnea este mâncată cu plăcere de bebeluşul ei m-a făcut să-i cer câteva reţete. Cu generozitate. Anda ni le-a împărtăşit tuturor, pentru a le putea pregăti prichindeilor noştri cele mai delicioase mâncăruri.

Pregătite cu multă dragoste, bunătăţile pe care i le punem în castronelul celui mic sigur vor fi pe placul lui. Important este şi felul în care îi aranjezi masa. Cu cât masa este mai viu colorată, cu atât bebe va mânca mai cu poftă!

Brioşe cu somon

image

Ingrediente

210 g făină integrală

7 g praf de copt, sare, piper, mărar uscat (opţional)

3 ouă

120 ml ulei măsline

90 ml lapte

zeamă de lămâie

180 g somon gătit

75 g mazăre fiartă înainte

90 g parmezan

1 măr ras

Preparare

Încălzeşti cuptorul la 180° C. Baţi ouăle până se umflă şi se albesc, aproximativ 5 minute.

Amesteci făina cu praful de copt, sarea, condimentele, parmezanul, somonul, mărul ras şi mazărea. Torni peste ouă laptele şi uleiul, apoi îl adaugi peste ingredientele uscate. Amesteci până când se încorporează toate ingredientele.

Le coci, timp de 20-22 de minute, în forme de brioşe de silicon. După ce se răcesc, le poţi congela timp de trei luni.

Deliciu cu zmeură

image

250 g zmeură (congelată sau proaspătă)

sucul de la o mandarină

1 linguriţă de amidon (8 g)

câteva merişoare sau stafide tocate mărunt

10 g zahăr brut

15 g zahăr brut

20 g făină integrală

scorţişoară

25 g făină de migdale

15 g unt

Fructele, sucul de mandarină, merişoarele sau stafidele, amidonul şi 10 g de zahăr brut le amesteci şi le torni într-un castronel de ceramică uns cu unt.

Separat, amesteci cele două tipuri de făină cu 15 g de zahăr şi scorţişoara. Tai untul rece în bucăţele şi îl combini cu ingredientele usacte, cu ajutorul degetelor, până când coca devine ca un nisip umezit.

Le pui peste amestecul cu fructe din castronelul de ceramică şi le dai la cuptor, încins la 180 de grade Celsius, pentru 30-35 de minute.

Biscuiţi cu fructe uscate

image

125 g unt moale

40 g zahăr brut

1 ou mare

200 g făină integrală

100 g fulgi de ovăz, orz, secară

(să nu fie foarte mari)

50 g curmale tăiate mărunt

20 g susan

sare

20 g migdale feliate sau tăiate bucăţi

2 g praf de copt

2 g bicarbonat

Baţi untul cu zahărul, adaugi oul şi amesteci bine. Apoi pui şi restul ingredientelor şi amesteci continuu. Faci biluţe, apoi le aplatizezi şi le pui în tavă. Coci biscuiţii, la 180° C, aproximativ 15 minute.