Atlasul gusturilor: Egiptul și deliciile faraonilor

egipt jpg

Bucătăria egipteană oferă o gamă diversă de arome și preparate, cu variații regionale în funcție de influențele istorice. Fie că explorezi mâncarea de stradă în Cairo ori iei masa în Delta Nilului sau într-una din renumitele stațiuni de la malul mării, aceasta oferă o experiență culinară unică.

Bucătăria acestei țări de pe Nil are o tradiție culinară bogată și diversă, care a evoluat de-a lungul a mii de ani, influențată de numeroase culturi, în special cea orientală. Aceasta prezintă o gamă largă de arome, ingrediente și feluri de mâncare, adesea caracterizate printr-un amestec armonios de ierburi, mirodenii, cereale, legume și proteină animală. Pâinea joacă un rol esențial la mesele zilnice, deoarece este combinată cu salate și cărnuri preparate după rețete vechi de sute de ani. Aceasta se numește aish, este preparată din grâu și asemănătoare pitei. Printre cele mai folosite legume se numără fasolea, vinetele și bamele, servite atât ca garnitură, cât și pentru a prepara tocănițe aromate cu mirodenii și mult sos.

Mielul și vita sunt cele mai întâlnite cărnuri în bucătăria egipteană, folosite pentru prepararea chebapului, tocănițelor și grătarului. În plus, datorită poziționării propice, peștele reprezintă o altă proteină des întâlnită în rețetele de aici. Pentru a da savoare mâncărurilor, egiptenii folosesc adesea chimen, coriandru, ardei iute, usturoi și ceapă, dar și dukkah, un amestec de nuci, semințe precum susanul și condimente, adesea folosit ca și condiment pentru pâine sau carne. Cea mai întâlnită garnitură este orezul, care se prepară în multe zone cu șofran sau curry. De pe mesele lor nu lipsesc ceaiul de hibiscus, Karkadeh, cafeaua turcească cu cardamom și sucurile proaspete de portocale sau guava. Iată câteva preparate specifice care să te inspire la mesele speciale.

Prăjitură basbousa

prajitura basbousa jpg

Ingrediente

500 g griș

70 g zahăr pudră

100 g migdale măcinate

120 g fistic tocat

100 g unt topit

3 iaurturi naturale sare

2 lingurițe praf de copt

200 g zahăr pudră, pentru sirop

250 ml apă

2 linguri apă de trandafiri sau apă de flori de portocal

2 linguri zeamă de lămâie

migdale descojite, pentru deco

Mod de preparare

Într-o oală medie, încălzești apa, adaugi zahărul pentru sirop și fierbi până obții siropul. Dai deoparte și adaugi apa de flori. Lași la răcit.

Într-un castron mare, pui grișul, migdalele, untul topit, fisticul, praful de copt, cantitatea mai mică de zahăr, iaurtul și sarea, și amesteci până ce obții un aluat dens.

Într-o tavă cu hârtie de copt, torni aluatul, îl uniformizezi cu o spatulă și-l împarți cu un cuțit în pătrățele egale. Ornezi fiecare pătrățel cu o migdală și dai la cuptor până ce va avea o culoare aurie, aproximativ 30 de minute.

Scoți tava, torni siropul și lași la răcit să pătrundă uniform în prăjitură.

Tocăniță de porc cu linte

tocanita cu porc jpg

Ingrediente

500 g carne de porc, tăiată cubulețe

250 g linte

3 cartofi medii

2 morcovi medii

1 ceapă

2 căței usturoi

2 roșii sare și piper

pătrunjel proaspăt, pentru ornat

Mod de preparare

Clătești bine lintea în apă rece și o pui la fiert în apă cu sare. După ce a fiert, o pui la scurs.

Tai ceapa și morcovul mărunt, zdrobești usturoiul și le pui puțin la călit, adaugi cuburile de carne și mai amesteci înainte de a acoperi cu apă fiartă. Lași să se înăbușe și pe măsură ce scade apa adaugi roșiile tocate și cartofii și ții până ce s-au fiert cartofii. Cu 5 minute înainte de a da de pe foc, adaugi lintea, sare și piper după gust. Înainte de servire, ornezi cu pătrunjel proaspăt.

Kushari

koushari jpg

Ingrediente

150 g paste melcișori

100 g spaghete foarte subțiri

200 g linte prefiartă

150 g orez basmati

1 foaie dafin

1/2 linguriță semințe chimen

2 cepe mari

4 căței de usturoi

500 ml suc de roșii

1/2 linguriță zahăr brun

1/2 linguriță chimen praf

2 roșii medii

1 conservă de năut fiert

sare și piper

Mod de preparare

Toci o ceapă și o călești într-o tigaie adâncă, antiaderentă. Când devine sticloasă, pui usturoiul zdrobit, lintea și mai amesteci câteva secunde, adaugi sare și piper după gust, praful de chimen, sucul de roșii și foaia de dafin. Lași la fiert până ce lintea s-a înmuiat bine și lichidul a scăzut considerabil, scoți foaia de dafin și dai deoparte, dar nu trebuie să se răcească foarte tare.

Între timp, fierbi pastele și, separat, orezul conform instrucțiunilor de pe ambalaj și le dai deoparte la scurs.

Tai ceapa rămasă juliene și o pui într-o tigaie cu puțin ulei. Când e rumenită, adaugi zahărul brun și mai lași puțin.

Speli roșiile, le scoți cotorul și le tai cubulețe.

Pui câte o porție de mix de paste în fiecare farfurie, apoi puțin orez, linte cu sos, năut, roșii tocate și la final puțină ceapă caramelizată. Servești cald.